Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo namjeravaju ostati "koliko bude trebalo" dok se ne ukine sporna odluka o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama. Što su im odgovorili iz ...

 djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Čak 58 tisuća građana u proteklih je mjesec dana potpisalo peticiju Udruge Roda kojom se traži da se roditeljima omogući boravak uz djecu dok su na bolničkom liječenju. Naime, zbog pandemije koronavirusa još je uvijek na snazi odluka o 15-minutnim posjetama bolesnoj djeci u bolnicama, što je – svjedoci smo to i proteklih dana, kad su roditelji počeli postavljati šatore pred bolnice u znak protesta – neprihvatljivo građanima, ali i brojnim stručnjacima koji rade s djecom. O dok roditelji negoduju, ali i iznose svoja potresna iskustva iz bolnica, o čemu smo pisali OVDJE, iz Ministarstva zdravstva poručuju kako kontinuirano prate epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te da će promptno reagirati u izmjeniti smjernice kojima se reguliraju posjete u bolnicama ako se za to steknu epidemiološki preduvjeti. Inače, u protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 585.

Od početka epidemije i uvođenja mjera ograničavanja posjeta u razne ustanove u kojima borave ranjive skupine, odnosno one koje se smatraju ključnima u borbi protiv epidemije COVID-19, osigurana je mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze. Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja po obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri. Posebno bi željeli istaknuti nesmetani cjelodnevni boravak roditelja uz djecu u Klinici za dječje bolesti za najteže male bolesnike poput onkoloških, gdje je omogućen nesmetani boravak jednog roditelja u 24-satnom dnevnom trajanju, ali uz poštivanje preventivnih epidemioloških mjera“, priopćili su iz resornog Ministarstva napominjući kako su do pojave ovih iznimnih epidemioloških okolnosti bolnice uvijek nastojale omogućiti roditeljima posjete i boravak uz dijete, što je i sada omogućeno u kraćem, prilagođenom trajanju, međutim u ovom trenutku se maksimalno nastoji smanjiti rizik od zaraze te zaštititi vlastito osoblje i, kao najvažnije, pacijente kojima se pruža bolnička zdravstvena skrb.

No roditelji smatraju kako se i tijekom 15-minutnog kontakta s djetetom može prenijeti virus, u slučaju da je osoba zaražena, pa ne vide svrhu tako krtakog boravka uz djecu, a smeta ju im i različiti kriteriji od grada do grada.

"Kampiramo za svu djecu u Hrvatskoj, da roditelji mogu biti s njima kad im je najteže. Ovdje smo od sad pa sve dok ministar Vili Beroš ne odradi svoj dio posla, dok ne posluša struku i ne donese jasne i razumne kriterije za posjete bližnjima u bolnicama, jer sad je na snazi kaos, različita pravila vrijede od grada do grada. Javilo nam se ravnateljstvo bolnice, zahvaljujemo im se za sve što rade za naše najmlađe, došla nam je i Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra, podržala nas je i rekla kako naše zahtjeve smatra razumnima, ali čeka se sastanak ekspertne skupine koji bi se zbog godišnjih odmora trebao održati kroz dva tjedna. Mislimo da to treba biti i ranije, to se može odraditi i preko Zooma ili Skypea, neka odvoje pola sata, skratili bi muke djeci, nama roditeljima, starijima i nemoćnima u domovima, invalidima...", rekli su za Jutarnji list dvojica očeva, Roberto Mateš Ivan Pokupec, koji su u ponedjeljak, 10. kolovoza, podignuli šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo namjeravaju ostati "koliko god bude trebalo".

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

.

Najnovije

Najpopularnije