Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama djeteta s ADHD-om: 'Mislili smo da je riječ samo o teškoj prilagodbi'

Koji su izazovi s kojima se susreću osobe s dijagnozom poremećaja hiperaktivnosti i deficit pažnje kao i njihovi bližnji ispričala je mama danas 15-godišnjeg dječaka

 Monika Dubravčić, majka djeteta s ADHD-om

Da je majčina ljubav bezuvjetna 45-godišnja Monika Dubravčić uvjerila se prvi puta prije 15 godina kada je rodila sina Axela. Dvije godine poslje na svijet je donijela djevojčicu Zoe, a obitelji se nakon tri godine pridružio danas desetogodišnji Jonathan. A koliko je majčina ljubav jaka i bezrezervna Monika je najbolje osjetila kada je Axel krenuo u osnovnu školu te kada mu je dijagnosticiran ADHD-e. Koji su izazovi s kojima se susreću osobe s dijagnozom poremećaja hiperaktivnosti i deficit pažnje kao i njihovi bližnji ispričala je brižna mama Monika u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story.

Story: Kada ste posumnjali da Axel ima ADHD-e?
Prve naznake vidjeli smo već u vrtiću. Naime, Axel se teško prilagođavao no mislili smo da se samo radi o teškoj prilagodbi na novu okolinu, prijatelje, odgajatelje... Iako je sve izgledalo bezazleno potražili smo stručno mišljenje psihologa i psihologica nas je uvjerila kako je sve uredu s našim djetetom te da se radi o uobičajenoj pojavi kod male djece. Pojasnila nam je da se neka djeca brže i lakše prilagođavaju na nove faze u životu a neki teže i sporije te će tu uglavnom vrijeme odraditi svoje. Da to nije bio naš slučaj uvjerili smo se s Axelovih 5 odnosno 6 godina kada su došle nove odgajateljice i tada su u biti počeli prvi veći problemi. Ako me pitate za konkretne simptome Axel je znao verbalno iznimno burno reagirati prema djeci i odgajateljicama, a isto tako znao je svoju ljutnju, nezadovoljstvo izražavati i na fizički način pa bi se tako upuštao u svađu koja bi rezultirala fizičkim obračunom.

Story: Kome ste se prvom obratili za pomoć?
Dobili smo preporuku za Psihološki Centar Sever i tamo mu je napravljeno prvo psihološko ispitivanje. Stručnjaci su se složili kako Axelov kognitivni razvoj, koji je bio iznad prosječan za dijete od 6 godina, ne prati njegovo emocionalno stanje. Pojasnili su nam da tu dolazi do nesrazmjera i da od tuda kreće njegova impulzivnost.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju magazina Story koji možete kupiti od srijede, 15. srpnja 2020. godine.

Najnovije

Najpopularnije