Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što ako dijete zaboli zub? Tko smije kod stomatologa u vrijeme koronavirusa?

Imali ste zakazan pregled kod ortodonta, na kojeg ste mjesecima čekali, i što sada? Kako funkcioniraju stomatološke ordinacije tijekom pandemije koronavirusa?

 dijete kod zubara u vrijeme koronavirusa

Što ako dijete zaboli zub ili ste, primjerice, nakon godina čekanja konačno dočekali pregled kod ortodonta, jer vam je dijete kandidat za aparatić za zube, ovih bi se dana mogli naći u problemu. Naime, većina stomatoloških ordinacija ograničila je ili prekinula svoje stomatološke usluge. To najteže pada, dakako, onima koji su već započeli liječenje zuba ili neki drugi stomatološki tretman, kao i osobama koje su u bolovima. Radi zaštite samih stomatologa, ali i pacijenata, Hrvatsko stomatološko društvo izdalo je preporuku da se se svi elektivni zahvati u stomatologiji odgađaju tijekom pandemije, a provodi se samo liječenje hitnih stanja. Pod hitnim stanjem podrazumijevaju se infekcija i otok, snažna zubobolja, krvaranje u usnoj šupljini koje se ne zaustavlja spontano te dentalna trauma (avulzija, teška luksacija), navode iz Hrvatskog stomatološkog društva. Bez obzira na navedene činjenice, doktori dentalna medicine, napominju, moraju biti dostupni svojim pacijentima putem e-maila, telefonski ili na neki treći način.

"Dobili smo naputak da primamo samo hitne slučajeva, a da sve ostalo pokušamo riješiti telefonski. Ako vas jako boli zub ili vam je natekao, možete, naravno, doći, no nikako ne smijete imati temperaturu ili neki drugi simptom infekcije. Poduzimamo sve mjere zaštite", rekli su nam u jednoj zagrebačkoj Poliklinici za stomatologiju. Na upit možemo li dobiti uputnicu za ortodonta, s obzirom da za dva tjedna imamo zalazan pregled u Stomatološkoj poliklinici u Perkovčevoj, rečeno nam je da se uputnice ne izdaju, s obzirom na to da spomenuta Poliklinika, baš kao ni Poliklinika Stomatološkog fakulteta i ostali ortodonti, trenutačno ne rade.

No pandemija koronavirusa neke je, poput, doc. dr. sc. Tomislava Lauca, potaknula na korištenje modernih tehnologija, pa su uveli virtualni pregled u svoje stomatološke ordinacije. Pregled se obavlja se pomoću mobitela i aplikacije, a sve što trebate učiniti jest ono što i možda i inače činite: snimiti sebe, napraviti selfie! Umjesto fotografije snimit ćete video, a zahvaljujući direktnoj vezi sa specijalistima dobit ćete upute što točno trebate snimiti i na koji način.

"Zbog specifičnosti manualnog posla, dentalna medicina nije do sada koristila mogućnosti telemedicine, no krizna vremena zahtijevaju nove pristupe. Sustav omogućuje primjenu kod prvih pregleda pacijenta i izrade osnovnog plana stomatološkog liječenja, kontrolne preglede tijekom ortodontske terapije te analizu stanja kod manjih bolnih i neugodnih stanja koji ne potpadaju među hitne slučajeve koje treba hitno primiti tijekom COVID-19 pandemije. Posebno je značajno da služi kao zamjena za pregled koji prethodi upućivanju na RTG snimanje. Naravno, sustav se može koristiti i kod redovitih kontrola nakon liječenja kao i nadopuna uz standardni stomatološki pregled“, pojasnio je doc. dr. sc. Tomislav Lauc, o čijem je posljednjem istraživanju, onom o starenju lica, pisao i The Times.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i PR

Najnovije

Najpopularnije