Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca i ekrani tijekom izolacije zbog koronavirusa: na što obratiti pažnju?

Internet će mnogoj djeci biti glavna zabava tijekom ove krize, stoga izbjegnite zamke koje donosi prekomjerno vrijeme pred ekranima

 malo dijete zabavlja se na laptopu tijekom izolacije zbog koronavirusa

Internet i televizija će mnogim roditeljima biti prvi izbor kako bi mogli organizirati svoj rad dok su djeca kod kuće. Slijedom ovih okolnosti, u Udruzi Roda sastavili su tekst s uputama i popisom stranica s korisnim sadržajima kako bi obiteljima pomogle da izbjegnu neke od zamki koje prekomjerno vrijeme pred ekranima i internet donose.

PEGI sustav oznaka, prihvaćen širom Europe i podržan od Europske komisije, osmišljen je kako bi pomogao roditeljima prilikom kupnje videoigara i zaštitio djecu i mlade. Prije kupovine, skidanja i korištenja igre ili drugog sadržaja, provjerite oznaku sadržaja u PEGI sustavu te odaberite odgovorno u skladu s uputama i upozorenjima. 

PEGI oznake nemaju veze s težinom igre, već s primjerenošću sadržaja za određenu dob. 

Dobna oznaka potvrđuje da je igra prikladna za igrače iznad navedene dobi pa je, primjerice, igra s oznakom PEGI 7 namijenjena djeci od sedam godina i starijoj, dok je ona s oznakom PEGI 18 prikladna samo za punoljetne osobe.

Pripazite kod kupovine unutar igre (in-game purchases) i preuzimanja dodatnog softvera jer nekim igrama se time izmjeni sadržaj pa se promijeni i dobna oznaku koju je ta igra prvotno dobila.

PEGI daje korisnicima informaciju o prikladnosti neke video igre, međutim svako je dijete različito. Stoga u PEGI-ju smatraju da su roditelji ti koji u konačnici bolje znaju što će njihovo dijete vidjeti ili doživjeti igrajući neku video igru. Pokušajte pronaći sažetak ili recenziju video igre koja će vam dati više informacija je li video igra koju želite kupiti prikladna djetetovoj dobi. Idealno bi bilo kada biste igru prethodno odigrali sami i tako najbolje prosudili je li ona primjerena vašem djetetu ili ne.

Osim pegi.info komentare i preporuke za filmove, crtiće i medijske sadržaje koji su primjereni za uzrast vašeg djeteta možete pronaći i na stranicama Medijska pismenost i Common Sense media

Tražilice

Na uređaju koji mlađe dijete primarno koristi, umjesto Googlea instalirajte tražilice namijenjene djeci kao što su KidRex.org ili Kiddle.co. Te tražilice imaju bolje filtere za nepodobne sadržaje.

Također, ako ste djetetu dozvolili pristup YouTubeu, predlažemo korištenje YouTube for Kids verzije.  

YouTube i YouTube for Kids

Djeca (i roditelji) vole YouTube jer pruža zabavne sadržaje i lako biraju što žele gledati sljedeće temeljem prijedloga koji im nudi YouTube algoritam.

Mnoga djeca počinju koristiti YouTube već u prvoj godini života iako korištenje ove digitalne platforme nije preporučljivo za djecu ispod 13 godina. YouTube je platforma osmišljena za odrasle osobe te su postavke privatnosti i većina sadržaja na njoj osmišljene za odrasle osobe.  

Naš savjet je da, ukoliko zaista odlučite dopustiti svom djetetu da koristi ovu digitalnu platformu, dijete uputite na korištenje YouTube for Kids aplikacije koja ne pruža potpunu zaštitu od neprikladnih sadržaja i reklama, ali je puno bolja opcija od originalnog YouTubea. YouTube for Kids nudi niz roditeljskih zaštita za djecu s kojima se trebate upoznati i namjestiti ih na primjeren način za vašu dob djeteta.

Bez obzira na postavljene roditeljske zaštite, vi kao roditelj još uvijek ste odgovorni za nadzor nad djetetom dok je na YouTubeu te je uključeni roditelj i dalje djetetova najbolja sigurnosna postavka.

Iz Roda podsjećaju i na to da pripazite i na količinu vremena koje stručnjaci nazivaju green time (vrijeme u prirodi), koje bi trebalo biti barem jednako vremenu provedenom pred ekranima (screen time). Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije su jasne - svakodnevno potičite djecu na fizičku aktivnost te ograničite sjedilački način života

Djeca u dobi od 5 do 11 godina trebala bi dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima. U trenutnim uvjetima globalne pandemije COVID-19, slijedite upute zdravstvenih stručnjaka o izbjegavanju okupljanja i držanju udaljenosti među ljudima na 1 metar. Povedite djecu u šetnje u prirodi, vozite bicikle, romobile i role te izbjegavajte mjesta gdje se okupljaju ljudi kao što su dječja igrališta. Bez obzira na vremenske prilike, izađite s djecom svaki dan na svjež zrak. Time ćete pridonijeti zdravlju cijele obitelji, no i smanjiti svoju razinu stresa.

Evo još nekoliko savjeta za kraj:

  • Svakodnevno dezinficirajte uređaje alkoholom.
  • Kada dijete koristi digitalne sadržaje na internetu, povremeno provjerite povijest pretraživanja i uvjerite se da dijete nije slučajno otklikalo do neprimjerenih i nepoželjnih sadržaja. Ukoliko vidite u povijesti nešto neprikladno, nađite pogodan trenutak za razgovor o tome. 
  • Obratite pažnju na to kako se dijete ponaša tijekom i nakon korištenja digitalnih sadržaja.

Izvor: Udruga Roda
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije