Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako djetetu dati i korijen i krila?

Roditeljstvo ima mnogo definicija, ali nijedna nije dovoljno sveobuhvatna, u odnosu na ono kako vi osobno doživljavate roditeljstvo. Ipak, jedna od najljepših je da je to darivanje djetetu korijena i krila. Korijen je metafora za ...

Nemojte glumiti da vam je roditeljstvo lako ako to nije vaš autentičan osjećaj. Radije priznajte da vam je potrebna pomoć i posvetite se tom dijelu svog identiteta, učite kako da budete što bolji roditelj. S obzirom na velika očekivanja sredine, mnogi roditelji glume neku vrstu superheroja, a djeca ih promatraju kao superbića. To je pogrešno.

Kada djetetu pokažete da ste osoba s vrlinama i manama, to je i njemu poruka da ne mora uvijek biti savršeno da bi bilo dostojno vaše ljubavi. Dolaskom djeteta na svijet započinje odgojno-obrazovni sustav ponašanja roditelja. Međutim, baš kao što roditelji odgajaju svoju djecu, oni i uče od svoje djece. Odrastati zajedno sa svojom djecom znači međusobno odgajanje.

Ljubav

Najznačajnije što djetetu možete darovati upravo je uvjerenje da se vi, njegovi roditelji, neizmjerno volite, a da potom isto toliko volite i njega, svoje dijete. Stalnim pokazivanjem ljubavi omogućujete djetetu da raste sigurno u sebe i u svoju obitelj. Danas znamo da otvoreno pokazivanje ljubavi ne utječe povoljno samo na dječje samopouzdanje i razvoj obiteljskih vrijednosti nego i na razvoj inteligencije djeteta.

Podrška

Najčvršće drveće raste na najvjetrovitijim mjestima. Samo ako zaista osjeća da u svojoj obitelji ima sigurnost i podršku, dijete će moći biti zdravo duhom; zdravo iznutra. Umjesto da ga stalno sprečavate u eksperimentiranju, radije mu recite: „Bit ću tu za tebe, na mene uvijek možeš računati.“

Portrait of confident teenage girl practicing rock climbing in fitness studio, Image: 344115940, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Krila djetetu daju:

Samostalnost

Kad omogućavate djetetu da snosi odgovornost za svoje odluke i izbore, vi ga, zapravo, učite životnim lekcijama. Ako ne savlada vještine snalaženja u vanjskom svijetu – bit će umnogome osuđeno na nesigurnost, usamljenički život, plašit će ga rizik. Škola ima druge prioritete i zadatke, tako da vaše dijete nema nikog drugog osim vas tko će ga pokušati osposobiti za vanjski svijet. Kako to učiniti? U svakom uzrastu davanje sitnih zadataka vaša je poruka kako vjerujete da ih dijete može obaviti. Dodatna prednost je što se djeca osjećaju ponosno kad se osjećaju važna, velika i korisna.

Povjerenje

Imate li povjerenja u sebe kao roditelja? Ako imate, onda vjerojatno imate i povjerenja u svoje dijete. Jer, ako ste uspjeli odgojiti samosvjesno, samopouzdano i odgovorno dijete, ako ste ga naučili da odoli pritiscima okoline, napravili ste dobar posao, i mnogo je razloga da pohvalite sami sebe za uspjeh.

Komunikacija

Načinom komunikacije utječemo na sve segmente dječjeg razvoja. Mnogih poruka nismo ni svjesni, a one se ipak utiskuju i oblikuju način razmišljanja djeteta. Razmislite, na primjer, kojim riječima dijete ispraćate u školu. Većina roditelja ovom prilikom kaže: „Budi dobar“ ili „Čuvaj se“, nesvjesni da su ovom osobnom strepnjom djetetu poslali poruku da je svijet prepun opasnosti, pa je nužno biti poslušan ili pažljiv jer će se, inače, tko zna što strašno dogoditi.

S druge strane, kad biste odabrali reći: „Lijepo se provedi“ ili „Uživaj u današnjem danu“, poručili biste djetetu da život nije samo niz opasnosti već, prije svega, izazova i mogućih radosti. Kada djetetu kažete: „Znam da ćeš napisati odličan pismeni ispit iz jezika“ na lijep ste mu način dali do znanja da vjerujete kako će ono nešto uspjeti dobro napraviti. Istovremeno, ovakvo obraćanje je i veoma obvezujuće – iskazali ste svoje povjerenje, ali ste unijeli i dozu osobne ambicije.

Naime, ako ste pogriješili, precijenili ste djetetove trenutačne sposobnosti, pa ako ne napravi dobro zadatak, možda će mu biti teško to vam obznaniti jer će se osjećati kao da nije ispunilo vaša očekivanja. Zato je mnogo konstruktivnije umjesto obvezujućih očekivanja davati konkretne prijedloge, na primjer: „Ti učini sve što je do tebe, pruži svoj maksimum i rezultati će uslijediti!“

Nastavak teme čitajte na sljedećoj poveznici

Tekst: Jelena Holcer, pedagoginja

Izvor:sensa.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije