Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HIGIJENA I ZAŠTITA PRIVATNOSTI: Zašto mala djeca ne bi trebala biti gola na punim plažama?

Autor Sunčica Got

Sve je veći broj zabilježenih slučajeva pedofila koji potajno snimaju djecu na plažama.

 beba u moru Izvor: Shutterstock

Trebaju li bebe i mala djeca na plaži imati pelenu ili kupaći kostim pitaju se mnogi roditelji, a ovo je i česta tema o kojoj se raspravlja na popularnim roditeljskim forumima. Iako mnogi roditelji smatraju kako bebe i mala djeca ne trebaju biti pokrivena na plaži do neke dobi, stručnjaci smatraju kako je nošenjem kupaćih kostima najbolje započeti od najranije dobi, pogotovo ako se kupate među velikim brojem ljudi.

Niste sami na plaži

Ako se kupate u skrivenoj uvali, u društvu najbližih ljudi, a vaša beba ili mališan vole biti goli u moru, to je u redu. Pripazite ako je dijete u fazi učenja na zahod da veliku nuždu obavi prije ulaska u more. Ako se nalazite na skrivenoj plaži, vjerojatno je i more u tom dijelu čišće nego na ostalima pa pripazite na morske ježince. Opasnost za golo dječje tijelo mogu biti i vlasulje.

Ako se nalazite na plaži s nepoznatim ljudima, djetetu obucite nepropusne pelene gaćice ili kupaći kostim. Zaštitite svoje dijete od pedofila koje je sve teže prepoznati na gužvovitim plažama.

Kupaći kostim ili pelenu obucite i djetetu koje se kupa na bazenima. Nije u redu da vaše dijete vrši nuždu u vodu u kojoj se svi kupaju.

 djevojčica na plaži Izvor: Shutterstock

Učenje o privatnosti

Jednogodišnjaci nisu svjesni svoga spola no djeca u dobi od dvije i tri godine počinju primjećivati razlike između muškaraca i žena, iako se sramežljivost javlja tek oko pete godine.

Nošenje kupaćih kostima od najranije dobi idealna je prilika za razgovor s djecom o privatnosti i poštivanju vlastitog tijela. Djeca trebaju znati da nema ništa sramotno u našim privatnim dijelovima tijela, ali da ih ne pokazujemo svakome i da ih u prisustvu nepoznatih ljudi, pokrivamo.

Također, važno je da djeca nauče kako u javnosti ponekad vrijede drugačija pravila nego kod kuće i da moramo poštivati i tuđa mišljenja. Neki se ljudi ne osjećaju ugodno da su tuđa djeca pored njih gola.

Možda će vas zanimati

Najnovije