Scena godišnjeg odmora s djetetom koje se mirno igra na plaži dok vi i partner čitate knjigu i pijuckate koktel često ne može biti dalja od stvarnosti. Ljetovanje s todlerom nosi svoje izazove, a često nisu djeca jedina koja doživljavaju promjene raspoloženja, već se to događa i roditeljima koji se teško nose sa situacijama koje ne idu po planu. Ne možemo kontrolirati kako će se dijete ponašati na ljetovanju, ali možemo kontrolirati svoje ponašanje i ponekad su upravo praznici dobra prilika za stvaranje nekih novih navika i promjenu perspektive.

Smanjite očekivanja

Iako ljetovanje možda zamišljate kao priliku za istraživanje i promjenu rutine, vašem todleru to vjerojatno neće odgovarati. Djeca trebaju rutine kako bi se osjećali sigurnima. Odmicanje od svakodnevnog ritma i poznatog prostora, može ih učiniti nervoznima, piše magazin Junior. Njihovi tantrumi tada mogu biti odraz nošenja s nelagodom i promjenom zato smanjite očekivanja i na odmoru što više pokušajte zadržati poznatu rutinu kako bi i djetetu i vama bilo jednostavnije.

Ljetovanje prilagodite djetetovim potrebama

Iako su daleke destinacije i beskrajno uživanje na plažama prije djece bile idealne opcije za ljetovanje, s dolaskom djeteta mijenjaju se prioriteti i potrebna je određena prilagodba. Radije birajte bliže destinacije, plaže s dovoljno hlada i smještaj koji je dovoljno blizu svim sadržajima koji su vam važni. Ako možete,birajte smještaj u kojem će vaše dijete imati više mjesta za kretanje i veću slobodu za istraživanje.

djevojčica pokraj vode
Shutterstock 

Ne opterećujte se hranom

Nemojte se iznenaditi ako vaš mališan ne bude zainteresiran za isprobavanje zanimljivih lokalnih jela. Većina djece ima prirodan strah od nove hrane pa nema potrebe da ga tjerate da isprobava, osim ako ne pokazuje interes za tim. Na odmoru će vam se možda poremetiti uobičajen raspored obroka pa budite prilagodljivi kad je u pitanju djetetov odabir namirnica. Neće se dogoditi ništa loše, ako nekoliko dana jede lošije ili drugačije nego doma.

Granice i dosljednost

Praznici su vrijeme za opuštanje i lagani odmak od rutine, ali to se ne bi trebalo odnositi na dosljednost i granice u odgoju. S djetetom na odmoru možete isprobati niz novih stvari, čak i stvoriti neku novu rutinu ili običaj, ali ne biste trebali olabaviti granice, samo zato što ste na odmoru. Dijete treba poštivati ista pravila kakva poštuje i kad niste na praznicima, a granice koje ste mu postavili pomažu mu da se osjeća sigurno. Naravno, u provođenju granica, uvijek budite nježni i pristupite djetetu s poštovanjem.

dijete jede krokete
Shutterstock 

Vrijeme za sebe je na odmoru s djetetom relativan pojam

Todleri trebaju svoje roditelje i ne vole se previše odvajati od njih. Ako na odmoru imate potrebu uzeti vrijeme za sebe, neka partner bude s djetetom dok vas nema i obrnuto. Ako se nalazite u nekom obiteljskom hotelu koji nudi opciju čuvanja djece, nemojte nagliti i dijete odmah ostavljati na čuvanje. Neka radije postepeno upoznaju osobu s kojom bi ostao, da vidite kako će reagirati. Iako zvuči primamljivo biti nasamo s partnerom, dobro procijenite koliko dijete može biti odvojeno od vas i kako se zbog toga osjeća.