Neki su todleri sramežljiviji od drugih i to je sasvim u redu budući da je sramežljivost dio razvojne faze svakog djeteta. Riječ je o djeci koja nemaju toliko samopouzdanja kao starija djeca, kad je riječ o novim situacijama i ljudima. Moguće je da je dijete karakterno sramežljivije, no vjerojatno je riječ o fazi koju će prerasti.

Djeca se trebaju naviknuti na novi teren

Brojni su razlozi zašto dijete u dobi od 1 do 3 godine može pokazivati sramežljivost. Jedan od njih je da je to jednostavno dio karaktera te da su djeca introverti, što treba prihvatiti.

Neka djeca nemaju mnogo iskustava s drugim ljudima i na nepoznatom terenu pa im je potrebno vremena da se asimiliraju i to može izgledati kao sramežljivost.

Svijet je uzbudljivo, ali ponekad i zastrašujuće mjesto za dijete koje tek počinje govoriti, hodati i igrati se s drugima. Ponekad je sramežljivost tek način da se zaštite od novih i potencijalno stresnih situacija.

dijete plače zbog odvajanja
Shutterstock 

Objasnite djetetu što može očekivati na druženjima

Većina djeca postaje manje sramežljiva u predškolskoj dobi i počinje se osjećati ugodnije u nepoznatim situacijama. Izbjegavajte sramežljivoj djeci davati etikete te isticati njihovu sramežljivost. Radije im dajte primjer kako se ponašati u određenim situacijama tako što ćete prvi pokrenuti razgovor s drugom osobom.

Nemojte forsirati druženja, ali potaknite ih da se približe drugoj djeci, najbolje poznatoj kao što su rođaci ili susjedi. Mali će sramežljivci ponekad biti otvoreniji s nešto mlađom djecom jer će im se svidjeti osjećaj da su nekome primjer.

Pripremite dijete na druženja na koje idete i okvirno mu opišite što može očekivati, tko će tamo biti, poznaje li nekoga i kako se zovu nove osobe koje će upoznati. Dobro je da na takva događanja dođete ranije, kako bi dijete imalo dovoljno vremena istražiti novi prostor i adaptirati se.