Učenje todlera na zahod može biti izazovan i dugotrajan proces, a roditeljima teško pada kad se dijete u tom periodu muči sa zatvorom. Neki se stručnjaci slažu kako je važno čekati potpunu djetetovu spremnost za skidanje s pelena, jer prerani početak može izazvati strah i kao posljedicu imati zadržavanje stolice. Osim eventualne nespremnosti, razni su faktori zbog kojih vaš todler može imati konstipaciju, a ovo su neki od načina na koji im možete pomoći, prije nego se obratite liječniku.

Dovoljno tekućine

Pobrinite se da vaše dijete dobiva dovoljno tekućine kroz dan jer tekućina pokreće probavu. Najbolje je da dijete kroz dan pije vodu. Izbjegavajte zaslađene kupovne sokove, a ako dijete voli popiti sok, ponudite mu prirodni sok od šljive koji možete razblažiti s malo soka od jabuke ili s vodom. Šljiva je prirodni laksativ.

Kretanje

Vježbanje i kretanje stimulira probavu i pomažu u prevenciji konstipacije pa je važno da se vaš todler dovoljno kreće, a najbolje na svježem zraku. U zajedničku igru ubacite ples, igrajte se lovice, skačite u mjestu i trčkarajte. Redovita tjelesna aktivnost potaknut će probavu.

Hrana bogata vlaknima

Pojačajte prehranu vašeg mališana jabukama, kruškama, povrćem i cjelovitim žitaricama kao što su zob, proso i raž. Sve su to namirnice prirodno bogate vlaknima, a vlakna pomažu hrani da brže prođe kroz probavni sustav. Neka dijete jede što manje brze hrane koja usporava probavu, a i nutritivno je siromašnija.

Djevojčica na zahodu.jpg
Shutterstock 

Stvaranje rutine

Ohrabrite svoj todlera da stvori rutinu odlaska i sjedenja na zahodu barem deset minuta svaki dan, i to najbolje nakon jela. Ponesite priču na zahod ili igrajte neku igru kako bi mu vrijeme prošlo brže i kako bi se opustio. Napravite od toga malu rutinu u kojoj će svaki dan pronaći vrijeme za zabavnu aktivnost, ali i opustiti se na zahodu.

Pauza s učenjem na zahod

Ako primijetite da vaš todler ipak nije spreman za skidanje s pelena, ima tantrume i zadržava stolicu, nemojte forsirati učenje i napravite pauzu. Moguće je da je ta nespremnost uzrok zatvora pa je bolje odmoriti i pokušati ponovno nakon što se zatvor riješi.