Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako znati je li čist bazen u kojem se kupate?

Miris klora, bakterije i nečistoće... Čistoća javnih bazena naše malene uopće ne zabrinjava jer oni imaju važnijeg posla - uživaju na kupanju. No, nama roditeljima je to važnije pitanje zbog kojeg katkad s nelagodom ulazimo u bazene ...

 kakva treba biti cistoca bazenske vode za djecu

Tipičan miris bazena je onaj po kloru što je znak čistoće?

Nažalost, ne nego znak nečistoće. Svaki čovjek koji uđe u bazen ostavlja svoje bakterije, kosu, znoj, ljuskice kože i u prosjeku oko 50 ml urina – toliko bazenske vode prosječna osoba i popije dok se kupa u bazenu.

Kako se bakterije i klice ne bi razmnožavale u vodi, voda se tretira slobodnim klorom koji nema miris. Takav slobodni klor reagira s organskim spojevima (neutralizira ih) i stvara vezani klor, trikloramin, koji daje taj karakterističan miris koji mi podrazumijevamo pod mirisom klora. Takav klor više ne djeluje protiv nečistoća i klica, ali smrdi, nadražuje oči i svakako je znak da voda u tom bazenu nije dobro održavana.

Smiju li djeca uopće u bazen?

Naravno. Bazeni se stalno nadziru i voda nije uvijek takve kvalitete da bi bila pitka, no bolesti se ne bi trebale širiti čak i ako se malo vode proguta. Ako je bazen i cijeli sustav filtriranja vode zastario, stvari mogu postati gadljive. Oštar miris klora svakako je znak da biste se tog bazena trebali kloniti jer to upućuje na prevelike količine vezanog klora trikloramina i drugih loših nusprodukata u vodi. Kako bi se to to spriječilo, osoblje bazena mjeri količine slobodnog klora u vodi kao znak njegove čistoće.

 kakva treba biti cistoca bazenske vode za djecu
Cute kids posing underwater in pool at the leisure center, Image: 209548644, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Kako prepoznati da bazen nije dobro održavan?

Najčešće ćete to moći vidjeti golim okom i nosom. Mutna voda, alge na rubnim dijelovima bazena, nečistoća na dnu bazena, plijesan na fugama. Tipičan miris klora ili čak smrad ćete također lako osjetiti.

Može li bez klora?

U javnim bazenima nije moguće održavati čistoću vode bez njega. Jedan dio klora može se zamijeniti ozonom što je skuplje i kompliciranije. Ozon je otrovan i stoga se za čistoću vode koristi u manjim koncentracijama dok se za ostali veći dio mora pobrinuti klor. Iznimka su bazeni s morskom vodom jer u njima sama morska sol djeluje na smanjenje broja klica. Svakako, kad bi se svi prije kupanja u bazenu oprali sapunom, kao što to pored bazena stoji kao uputa, to bi uvelike smanjilo količinu potrebnog klora.

Kako se možemo zaštititi od infekcija?

Tako da imate kupaće kostime te svugdje na klupama, ležaljkama, u sauni uvijek ispod sebe stavite ručnik. Neka svaki član obitelji ima svoj ručnik. Najbolje je imati obje strane ručnika različitih boja kako biste na podlogu uvijek stavili istu stranu ručnika. I naravno nakon kupanja se uvijek otuširajte i dobro se obrišite.

Mums and their children having fun together playing with toys at baby swimming lesson, Image: 387670896, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Kako izbjeći gljivice i bradavice?

Ovi napasnici vrebaju s mokrih, vlažnih podloga ili tepiha. Najbolja prevencija je nošenje natikača, a nakon završetka dobro pranje nogu te temeljito sušenje ručnikom što će otežati razmnožavanje ovih napasti.

U baby bazenčiću pliva hrpica. Što sad?

Danas mnogi bazeni zahtijevaju od roditelja da se bebe (pelenaši) kupaju s posebnim pelenama za kupanje pa se to rjeđe događa. Ako to i doživite, bazen bi trebalo zatvoriti za kupanje, očistiti ga te ga ponovno otvoriti sljedeći dan. Pitanje je koliko se takve procedure zaista poštivaju.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije