Ljetovanje s djetetom koje još nije prohodalo može biti prilično izazovno i iscrpljujuće, pogotovo ako već ima neku usvojenu dnevnu rutinu jer ste se odjednom našli s njim u potpuno novome okruženju i s promijenjenim aktivnostima.

Kako biste spriječili neke stresne situacije, kao što je dugačka vožnja autom do odredišta, strah od nekih iznenadnih boljki kao što je visoka temperature, osipi, crijevne viroze, bilo bi dobro da odaberete neko bliže odredište u kojem imate osiguran pristup pedijatru i ljekarni.

Odaberite tihu plažu

U dobi do godinu dana djeca mogu biti osjetljiva na nepoznate ljude i intenzivniju gužvu pa pokušajte pronaći plažu koja nije krcata ljudima, a da pristup moru ne bude kompliciran. Ako je to nemoguće, na plažu otiđite ranije ujutro ili predvečer.

Kako dijete upoznati s morem?

Za vrlo toplih ljetnih dana i beba se može osvježiti u plićaku, ali ne predugo, da se ne pothladi. Drugo je rješenje ponijeti na plažu bazenčić za bebu u koji ćete uliti nešto morske vode. Kada se voda ugrije na suncu, posjednite dijete u bazenčić i pritom ga pridržavajte. Lagane promjene temperature potiču sve receptore u djetetovu organizmu, što njegovo tijelo uči prilagodbi.

kad se beba boji ulaska u more
Shutterstock 

Isprva držite dijete okrenuto licem prema sebi, a potom ga potičite na promatranje svijeta oko sebe. Evo još nekih savjeta o prvome ulasku u more kako se dijete ne bi istraumatiziralo i preplašilo.

  • Dijete nikako nemojte naglo i na silu stavljati u more. Neugodan osjet hladnoće odbija djecu od vode, a ne sama voda.
  • Da bi se dijete osjećalo ugodno u moru, nužno je da se i vi ugodno osjećate i da se ne bojite. Svoje ćete pozitivne emocije prenijeti i na dijete.
  • Uvijek držite djetetu glavicu iznad vode, osobito ako niste vježbali s njim uranjanje glavice u vodu. Refleks zadržavanja daha postoji do četvrtog mjeseca života. Ako ga prestanete aktivirati, dijete će se vjerojatno zagrcnuti vodom ako se nakratko potopi, što može ugroziti djetetov odnos prema moru.
  • Kada dijete uronite u vodu, nagnite ga lagano prema naprijed, ono će refleksno početi mahati nožicama i rukicama. Tim refleksom dijete traži oslonac u vodi. Ubuduće će se ovaj refleks razviti u plivačke pokrete.