Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

16 NAČINA DA SE PRIPREMITE ZA ULOGU TATE: Kako dočekati taj veliki dan?

Autor Zvjezdana Bubnjar

Bez obzira na to jeste li još u šoku od saznanja da ćete postati tata, to je trenutak koji će vam odrediti život. Normalno je imati pomiješane osjećaje, čak možete osjetiti i strah iako je očinstvo nešto što ste oduvijek željeli

 shutterstock_273989651.jpg Izvor: Shutterstock

Iskreno rečeno, teško da ćete se ikad osjećati potpuno spremnima. Međutim, imamo neke ideje za vas dok iščekujete dolazak prinove.

1. Informirajte se

Iako niste osoba koja fizički nosi bebu, to ne znači da niste dio iskustva trudnoće i porođaja. Mnogo je knjiga napisano za buduće očeve, ali ne morate se ograničavati samo na knjige. Pridružite se nekim online grupama ili se prijavite za trudnički tečaj.

Ako vaš partner ima simptome trudnoće, od jutarnje mučnine do žgaravice, informirajte se. Razumijevanje onoga što vaša partnerica osjeća, može vam pomoći da joj budete podrška.
Kada dođe vrijeme poroda i brige o novorođenčetu, znanje o tome što očekivati može vam olakšati prve dane prilagodbe.

2. Pazite na zdravlje

Prije nego što beba stigne, pravo je vrijeme da se usredotočite na vlastito zdravlje. Ako pušite, pokušajte prestati. Pokazalo se da izloženost dimu tijekom trudnoće, povećava rizik od prirođenih srčanih mana u novorođenčadi.

 muškarac i trudnica Izvor: Shutterstock

Kakve su vaše prehrambene navike? Kvalitetna prehrana, pomoći će vam da izdržite duge dane i noći novog roditeljstva. Zakažite godišnji pregled kod obiteljskog liječnika ili internista i doznajte je li vaše zdravstveno stanje zadovoljavajuće.

3. Razgovarajte o roditeljstvu sa svojom partnericom

Sada je idealno vrijeme da započnete razgovore o tome kakvi roditelji planirate biti. Jeste li oboje spremni za dojenje budući da je očeva podrška ključna za uspješno dojenje. Želite li da beba spava u krevetiću u svojoj sobi ili s vama? Hoćete li oboje raditi? Kakvi su vam planovi za brigu o djeci?
Zapamtite da su ovi razgovori još uvijek samo teoretski. Kada beba dođe, vaši osjećaji mogu se promijeniti.

4. Budite tim

Sada je vrijeme da vi i partnrerica počnete razmišljati o sebi kao o timu. Kada dođe beba, povezani ste za cijeli život, čak i ako se vaša romantična veza ne nastavi.

Ako se majka vašeg djeteta osjeća iscrpljeno i ima jutarnju mučninu, kada pomažete njoj, pomažete i bebi. Pripremite hranu, obavite nužne kućanske poslove jer tako podržavate svoju zajedničku svrhu – brigu za obitelj.

5. Odlučite kakav otac želite biti

Nemaju svi sjajne odnose s ocem. Ako ste imali sreće da imate sjajnog oca, možda želite biti poput njega, što je divno.

Ako je vaš otac bio uzoran, možda ćete osjećati tremu zbog vlastite uloge oca. Odlična je vijest da sami odlučujete kako ćete pristupiti roditeljstvu. Budite uzor. Ovu ulogu stvarate od nule i na vama je da odlučite kako želite da ona izgleda.

6. Pronađite druge tate

Možete se povezati s drugim očevima. Imati nekoga tko je upoznat s izazovima roditeljstva, daje vam mogućnost da na sva pitanja o očinstvu dobijete odgovor iz prve ruke.

 muškarci se druže Izvor: Shutterstock

7. Idite s partnericom na preglede

Trudnički pregledi izvrstan su način da saznate što vas sve očekuje. Iskustvo da svoju bebu vidite na ultrazvuku i druge rutinske kontrole, mogu pomoći da se povežete s trudnoćom.
Imat ćete priliku postaviti pitanja, saznati što vaša partnerica doživljava i saznati više o bebinom razvoju.

8. Priznajte da se vaš seksualni život može promijeniti

Postati roditeljem definitivno može utjecati na vaš seksualni život. Od prvog trenutka kada saznate da je vaša partnerica trudna, mogli biste osjetiti niz emocija pa i žudnju za intimnošću. Ovo je još jedna tema gdje je otvorena komunikacija ključna.

Čut ćete mnoge šale o tome kako je vaš seksualni život završio, ili o promjenama koje se događaju u tijelu tijekom trudnoće. Ovi komentari nisu od pomoći i zanemaruju emocionalnu složenost seksa i roditeljstva. Realnost je da će seks nakon trudnoće pričekati, a pod tim se ne podrazumijeva samo 6-tjedni oporavak koji se preporučuje nakon poroda.

Važno je biti osjetljiv na sve promjene kroz koje oboje prolazite, kao što su nedostatak sna, dojenje, emocionalni utjecaj novorođenčeta, i komunicirati s partnericom o njezinim i vašim potrebama kada su u pitanju intimnost i seks. Seks nakon dolaska bebe može biti još bolji. Povezani ste na način na koji nikada niste bili, a zajedničko iskustvo roditeljstva mnoge parove može još više zbližiti.

9. Proslavite prekretnice

Često su tijek trudnoće i proslave vezane uz bebu usredotočene na trudnicu, ali i vi ste dio toga.
Razmislite o organiziranju zajedničke zabave. Idite u kupovinu s partnericom i pridružite se nabavi potrepšina za bebu.

10. Prihvatite svoju ulogu u pripremama

Mnogo toga treba učiniti dok se pripremate za bebin dolazak. Pripremiti prostor, uštedjeti novac i još toliko mnogo stvari morate pripremiti za svoje novorođenče.
Nekoliko prijedloga:

 • naučite kako instalirati i koristiti autosjedalicu
 • konzultirajte se s drugim očevima
 • sastavite namještaj ili obojite sobu
 • istražite koje su najbolje nosiljke ili izdajalice, pelene
 • pohađajte tečaj o porodu ili dojenju sa svojom partnericom
 • razgovarajte s poslodavcem o mogućnostima dopusta
 • pomozite spakirati bolničku torbu

11. Smirujte situaciju i postavljajte granice 

Na vašem je timu da odluči o stvarima poput toga tko će prisustvovati porodu, kada ćete dopustiti posjet gostima i milijun drugih odluka koje ćete zajedno donijeti. Ako obitelj ili prijatelji dovode u pitanje vaše izbore, važno je da ne šutite.

Zapamtite da je zdravo i normalno postavljati granice. Ako želite proslaviti rođenje tako da pozovete sve koje poznajete u svoj dom, u danima nakon djetetova dolaska, to mora biti vaša odluka. Ali ako želite ograničiti posjetitelje i provesti neko vrijeme sami kao obitelj, to je jednako sjajno. Vi ćete biti kao par drugima dati do znanja što hoćete, a što nećete raditi kao obitelj.

 12 stvari koje ne smijete reći trudnici
12 stvari koje ne smijete reći trudnici
Izvor: Shutterstock

12. Podržavajte svoju partnericu

I to ne samo u obiteljskim situacijama. Podržite je u odluci da se vrati na posao ili da ostane kod kuće. Također, možete primijetiti znakove postporođajne depresije i pomoći partnerici da dobije pravovremenu stručnu pomoć. Vi ste moćna sila koja podržava zdravlje svoje obitelji, a imati dva zdrava roditelja, velika je sreća za vašu bebu.

13. Podijelite odgovornosti

Ostanite angažirani kada stigne beba. Očevima je lako osjećati se isključeno u prvim danima, pogotovo ako majka doji. Možda se osjećate kao da vaša uloga nije toliko važna, ali jest.
Načini brige za novorođenče:

 • mijenjajte pelene – ne samo tijekom dana, već i usred noći
 • kupajte bebu
 • provodite vrijeme koža na kožu kako biste pomogli uspostaviti bliskost
 • čitajte svojoj bebi
 • pjevajte joj prije spavanja
 • ako se beba hrani na bočicu, pripremite joj obroke
 • partnerici također pripremite napitke i užinu
 • preuzmite poslove poput pranja posuđa i rublja

14. Zadržite smisao za humor

Roditeljstvo teško, komplicirano i iscrpljujuće. Ali je i zabavno, uzbudljivo i nagrađujuće. Ključ za prevladavanje teških trenutaka je humor. U svakoij napornoj situaciji, pokušajte pronaći nešto duhovito.

15. Spavajte

Vašoj partnerici je potreban san. Vama je potreban san. Vašoj bebi je potreban san.
Važno je da svi spavaju. Spavajte u smjenama, drijemajte kad god možete, podijelite poslove i obaveze koje je potrebno obaviti, kako bi se onaj drugi mogao odmoriti. Pobrinite se da svi u kući imaju priliku spavati.

16. Budite svjesni da ste važni svojoj bebi

Bit će mnogo faza u životu vašeg mališana. Ponekad ćete se možda osjećati otuđeno ili manje važno. Možda će biti teško vratiti se na posao ili ćete se osjećati kao sekundarni njegovatelj. No rad izvan kuće, ne čini vas lošim ocem – vi zarađujete za svoju obitelj.

 tata i beba Izvor: Shutterstock

Sigurno ćete doživjeti trenutke koji će vas razgaliti, na primjer, kada vaš mališan prvi put kaže 'tata' ili vas uhvati za prst, ili kada budete jedina osoba koju želi pokraj sebe prije spavanja.

Očinstvo je utrka na duge staze. Vaša prisutnost u životu svoje djece je dar koji njima, ali i sebi, dajete svakoga dana.

Možda će vas zanimati

Najnovije