Napokon je vaš trudnički test pokazao pozitivan rezultat i najradije biste sad vrištali od sreće i rekli cijelome svijetu da ćete postati mama. Iako ste možda tek u 3. ili 4. tjednu trudnoće, odmah biste nazvali ginekologa i odjurili na prvi trudnički pregled da dobijete sigurno potvrdu da ste trudni i na ultrazvuku vidite maleni zametak.

No, kao prvo, morat ćete još malo pričekati. Naravno, možete nazvati svoga ginekologa i zakazati termin za pregled, na koji ćete, ako nemate nekih zdravstvenih poteškoća, ipak pričekati još koji tjedan.

Ginekolog će vas za prvi pregled uglavnom naručiti kada uđete u 7. ili 8. tjedan trudnoće. Jedino u slučaju da imate neko krvarenje ili loše ishode prethodnih trudnoća,  zakazat će vam pregled ranije, tj. u 5. tjednu trudnoće.

Kako se pripremiti za prvi trudnički pregled?

Za početak, razmislite o svim svojim zdravstvenim problemima i životnim navikama, koje su možda upitne za razdoblje trudnoće. Kada dolazite na razgovor s ginekologom, bilo bi dobro da budete informirani o povijesti svojih bolesti, ali i o obiteljskoj anamnezi (ako postoje neke genetski nasljedne bolesti). Neke od korisnih informacija bile bi i one o alergijskim reakcijama (ako ste ih imali), vaši ginekološki podaci kao što je podaci o podaci o vašoj prvoj mjesečnici, problemi s PMS-om, eventualne ginekološke operacije, nalazi PAPA testova ili spolno prenosivih bolesti, povijesti eventualnih prethodnih trudnoća ili komplikacija u trudnoći, pobačajima, podaci o potencijalnim izloženostima nekim bolestima. Na primjer, ako ste nedavno putovali u inozemstvo, radili u zdravstvu ili imali kontakt s osobama koje su bolovale od nekih zaraznih bolesti.

žena kod ginekologa
Shutterstock 

Ako redovito uzimate neke lijekove, ne zaboravite to napomenuti svome liječniku, a to uključuje i bilo kakve suplemente, kao i prirodne tinkture i čajeve.

Također, važno je da možete odgovoriti na pitanja o povijesti bolesti svoga partnera i, uza sve to, zapišite si pitanja koja želite postaviti ginekologu jer ćete vjerojatno pola toga zaboraviti kada dođete na prvi pregled.

Kako izgleda prvi pregled?

Nakon što ginekolog razgovara s vama, izmjerit će vam krvni tlak, izvagati vas, izmjeriti vašu visinu, uzeti vam uzorak urina na temelju kojeg će potvrditi vašu trudnoću.

Potom slijedi rutinski ginekološki pregled s uzimanjem Papa-testa, cervikalnih briseva i ultrazvukom. Nakon što ginekolog uzme ultrazvučne mjere, izmjeri veličinu gestacijske vrećice i veličinu ploda, moći će vam reći u kojem ste tjednu trudnoće. Nakon 4. tjedna trudnoće već je vidljiva gestacijska vrećica, a embrion se može uočiti i izmjeriti negdje između 5. i 6. tjedna trudnoće. Prvi otkucaji bebina srca mogu se čuti između 6. i 9. tjedna trudnoće. Na prvome pregledu može se utvrditi je li riječ o višeplodnoj trudnoći ili jednoplodnoj i radi li se o izvanmaterničnoj trudnoći.

Ginekolog će vam postaviti okvirni datum porođaja, kao i dati upute o pregledima koji su pred vama u sljedećih mjesec dana.

Koja pitanja postaviti na prvom pregledu?

 1. Jesam li u rizičnoj grupi za komplikacije?
 2. Preporučujete li mi prenatalne testove kao što su nifty, harmony i panorama?
 3. Što mogu jesti, a što ne?
 4. Koliko se smijem udebljati na mjesečnoj razini, a koliko u cijeloj trudnoći?
 5. Koliko i što smijem vježbati? Smijem li u bazen? Smijem li trčati ili brzo hodati, voziti bicikl? Smijem li se ljeti kupati u moru?
 6. Kakvi su spolni odnosi dopušteni i u kojoj mjeri? Smijem li koristiti lubrikante?
 7. Ako želim putovati, što moram paziti?
 8. Koje lijekove bez recepta smijem piti ili koje izbjegavati?
 9. Koje dodatke prehrani smijem uzimati? Koliko kave smijem piti i koji su mi čajevi dopušteni?
 10. U kojem položaju mogu spavati?
 11. Koji simptomi tijekom trudnoće upućuju na to da moram potražiti liječničku pomoć?
 12. Što ako imam grčeve, jutranje mučnine, glavobolju, bol u leđima?
 13. Smijem li kod kozmetičara ili frizera, što je s posjetom zubaru, smijem li primiti anesteziju kod popravljanja zuba, smijem li ići na masažu, sunčati se?
 14. Imam li pitanja, mogu li vas nazvati ili poslati mail?