Žgaravica je najčešći problem čak dvije trećine trudnica, i to najčešće u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Uzrok je vraćanje želučane kiseline u jednjak, a kod trudnica nastaje zbog povećanja maternice i pritiska na dijafragmu i želudac.

Ovo razdoblje jednostavno mora proći, ali možete ublažiti tegobe koje uzrokuje žgaravica. Evo nekoliko trikova koje su trudnice već isprobale.

1. Bademi kao grickalica

Čim osjetite peckanje u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne morate ih tostirati niti uzimati one ušećerene ili zasoljene, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelji badema, pomoći će vam i lješnjaci.

trudnica jede bademe
Shutterstock 

2. Masna i začinjena hrana - NE

Jedite kuhane obroke ili obroke pripremljene na pari, ali sa što manje začina. Također, nemojte jesti neposredno prije odlaska na spavanje.

3. Dvopekom zamijenite kruh

Suha korica kruha ili dvopek dobra je za neutralizaciju želučane kiseline, a može pomoći i u otklanjanju osjećaja peckanja u grlu. Sličan rezultat dobit ćete i konzumiranjem neslanih kokica. Nekim trudnicama pomažu i svježe jabuke, banane ili sirova mrkva.

4. Duboko dišite!

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, pokušajte s dubokim udisajem na nos i laganim izdisajem na usta. Ako zbog žgaravice ne možete spavati, podignite uzglavlje i spavajte u polusjedećem položaju.

5. Prošetajte nakon obroka

Nikad nemojte konzumirati hranu u polusjedećem položaju! Nakon obroka šetajte, krećite se i budite aktivni barem sat vremena, pa tek potom legnite. Na taj način želudac brže probavlja hranu pa se ona neće vraćati u jednjak.