Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čar drugog tromjesečja: Možete osjetiti bebino kretanje, ali ga možete i potaknuti, evo kako!

Ahhh, bebini udarci - ti slatki, mali, lepršavi pokreti u vašem trbuhu koji vam daju do znanja da se vaša beba uvija, okreće, kotrlja i prevrće u vašoj utrobi. Tako zabavno, zar ne? No kada odluči ne javljati se, vas uhvati panika. ...

 drugi trimestar

Vaša beba može imati neke trikove u 'rukavu', kao da recimo, na nekoliko dana potpuni bojkotira kretanja, a št kod vas može izazvati paniku jer ne znate što se s njom događa, ili, na primjer, da se smjesti u položaj koji je vama toliko neugodanda je osjećate na svakom svome unutarnjem organu.

Dakle, beba se neće kretati baš prema vašim željama, ali postoje neki trikovi kako je potaknuti da se pomakne ako to želite.

Kada možete osjetiti da se beba kreće?

Većinu fetalnih pokreta možete osjetiti između 16. i 25. tjedna trudnoće, odnosno negdje tijekom drugog tromjesečja. Isprva ćete ih osjećati kao lepršanje ili kao neki čudan osjećaj u svome trbuhu.

U kasnijim trudnoćama, možda ćete prije osjetiti kako se vaše dijete pomiče jer znate što možete očekivati ​​i svjesniji ste suptilne razlike između bebinih udaraca i plinova u svojim crijevima! Ipak, tijekom drugog tromjesječja još uvijek ne osjećate učestalo pomicanje svoje bebe, to nije razlog za zabrinutost.

Međutim, kako prelazite u treće tromjesečje, bebini bi pokreti trebali biti redovita pojava. I bit će  puno intenzivniji. Dječji udarci više nisu lepršanje, oni su zapravo udarci.

Imajte na umu da će neke bebe prirodno biti aktivnije od drugih. Možda ćete čak moći uočiti određenu dosljednost u kretanju. Na primjer, javlja se u slično doba dana ili reagira na neku specifičnu hranu koju pojedete.

Kako potaknuti bebu da se kreće u drugom tromjesečju?

Pokušajte s grickalicama. Porast šećera u krvi također će utjecati na bebu i može je pokrenuti. Nemojte pretjerivati ​​sa slatkišima, ali nekoliko komadića čokolade pouzdan je način da bebi izravno pošaljete.

Popijte nešto. Popijte čašu hladnog čaja ili mlijeka. Prirodni šećeri i hladna temperatura pića obično su dovoljni da potaknu bebino kretanje. (Ovo je popularan trik kojim se mame koriste i koji isprobano djeluje.)

Izložite se zvukovima. Osjetilo sluha vaše bebe prilično je razvijeno polovicom drugog tromjesečja pa bi je razgovor ili pjevanje, ili čak stavljanje slušalica na trbuh i puštanje glazbe, mogli potaknuti da se počne kretati.

Kofein (u umjerenim količinama). Preporuka je da buduće mame ne konzumiraju više od 200 miligrama (mg) kofeina dnevno, ali ako još niste popili dnevnu šalicu kofeina, nalet kofeina može imati sličan učinak na vaše dijete kao što ima šećer.

Provjerite svoj položaj tijela. Ako stojite, lezite. Ako već ležite, promijenite stranu. Znate kako beba jednostavno voli biti super aktivna čim legnete na krevet? Ovdje to možete iskoristiti u svoju korist.

Nježno gurkanje. Ako osjetite da su bebina leđa ili stražnjica pritisnuti uz vaš trbuh, lagano pritisnite da vidite reagira li na vaš dodir.

Manje isprobana, a više urbana legenda:

Odradite brzu, energičnu vježbu. Neke mame navode da je kratka vježba (poput trčanja na mjestu) dovoljna da razbude bebu u maternici.

Uperite baterijsku lampu na trbuščić. Sredinom drugog tromjesečja, beba će možda moći razlikovati svjetlo od tame, može će je zanimati pokretni izvor svjetlosti.

Rast adrenalina prilikom nekog uzbuđenja također može pokrenuti bebu.

Začinjena hrana. Pleše li beba svaki put kad pojedete burito? Začinjena je hrana navodno ravi je pokretač beba, ali i uzrok je žgaravice u trudnoći.

Opustite se. Nježna masaža ili topla – nikako vruća! — pjenušava kupka mogu vam olakšati da primijetite više bebinih pokreta nego inače.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije