Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za tate kroz jutarnje mučnine: Kako biti uz svoju trudnu partnericu?

Da ne biste rekli kako ne mislimo na buduće tate i njihovo sudjelovanje u trudnoći, odlučili smo pogledati jutarnje mučnine buduće mame iz muške, partnerske perspektive. Što budući tata treba znati o jutarnjim mučninama svoje partnerice, ...

 rana trudnoća

Budući tate, činjenica koju trebate stalno imati na umu, jest da je trudnoća razdoblje koje obilježavaju hormonske promjene popraćene naglim promjenama raspoloženja (kao, recimo jedan malo ćudljiviji PMS, što ste, vjerujemo, već iskusili).

Lako je doživjeti promjene raspoloženja svoga partnera osobno, ali budite svjesni da neke reakcije i ponašanje usmjereni prema vama prije su potaknuti promjenom hormona, nego onime što ste vi rekli ili učinili.

Sve u svemu, možete očekivati emocionalne uspone i padove kod svoje partnerice, a razlozi su njezina prilagodba velikoj promjeni koja se trenutno događa u njezinu tijelu i u njezinu životu. Ponekad simptomi trudnoće mogu biti prilično neugodni.

Ako vam se teško nositi s ovim promjenama raspoloženja, pokušajte razgovarati s prijateljem ili članom obitelji koji je to prošao prije vas, a pomaže i svjesnost o tome da će i ovome trudničkom raspoloženju jednom doći kraj.

Ako partnerica je tužna i bezvoljna duže od dva tjedna, moglo bi biti riječi o depresiji tijekom trudnoće pa je tada dobro potražiti savjet od obiteljskog liječnika. Simptomi depresije u trudnoći mogu varirati odgubitka interesa za ugodne aktivnosti i osjećaja bezvrijednosti do gubitka apetita i učestalog umora.

Nemojte se čuditi, depresivni osjećaji nisu rijetkost tijekom trudnoće, a prema nekim istraživanjima, čak 14-23% trudnica doživi neke simptome depresivnog raspoloženja.

Jutarnje mučnine

Kada krenu jutarnje mučnine, možda na jedan pšosve novi način počnete doživljavati sbvoju partnericu. Baš i nije romantično jutarnje buđenje uz zvuk povraćanja iz WC-a.

Jutarnja je mučnina obično je najintenzivnija početkom dana, ali se može dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. Ako partnerica ima jutarnje mučnine, zajedno pokušajte doznati što joj pomaže da se osjeća bolje.

Pokušajte se prilagoditi njezinim željama i ako joj mučninu izazivaju neki mirisi ili hrana, dok ova faza ne prođe, pokušajte 'trigere' mučnine držati što dalje od vašega zajedničkog života.

Vjerujte, svaki vaš trud bit će prepoznat, a partnerica će cijeniti sve što činite za nju.

Ako trudnica teško podnosi ovo početno razdoblje trudnoće, ohrabrite ju. Iako joj možda nije do smijeha, ali vaše će je ohrabrujuće riječi pomoći.

Dakle…

  • Pokušajte ne uzeti k srcu promjene raspoloženja. Razgovarajte s prijateljem, članom obitelji ili drugim budućim tatom, možda imaju neki savjet koji vam može pomoći.
  • Ako vaša partnerica ima jutarnju mučninu, izbjegavajte kupovati, kuhati ili jesti stvari od kojih se osjeća loše.
  • Pitajte partnericu kako joj možete pomoći. Osjeća li se bolje ako je sama? Pomaže li joj masaža? Trebate li imati pri ruci zalihe suhih krekera ili badema kako biste ublažili mučninu?
  • Potaknite svoju trudnicu da jede manje, ali češće obroke. Stručnjaci preporučuju grickalice bogate ugljikohidratima poput sira i krekera, tosta, žitarica ili voća.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije