Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abeceda trudničke mučnine: Kada počinje, kada prestaje i kako je olakšati?

Jutarnje mučnine u trudnoći česta su pojava, a 80% trudnica prijavljuje ih kao simptom rane trudnoće. Kako si olakšati ove tegobe?

 jutarnja trudnoća

Iako je točan uzrok jutarnje mučnine nepoznat, vjeruje se da je povezan s naglim hormonskim promjenama koje se događaju u prvom tromjesečju trudnoće. Mučnina (koja ponekad može dovesti do povraćanja) pojavljuje se u kratkim razdobljima tijekom dana - ne samo u jutarnjim satima kao što naziv govori.

Ne postoji 'lijek' za jutarnju mučninu, ali sastavili smo vodič za razumijevanje simptomima.

Kada se javlja jutarnja mučnina? Mučnina i povraćanje u trudnoći obično počinje prije devetog tjedna trudnoće. Zapravo, oko šestog tjedna, a simptomi će dosegnuti vrhunac oko devetog tjedna.

Kada jutarnja mučnina prestaje?

Iako postoje neke iznimke, u većine žena simptomi prestaju do 14. tjedna trudnoće. Ranae Yockey, opstetričar i ginekolog, kaže da će se u 90% slučajeva simptomi riješiti do 22. tjedna.

Koji su simptomi jutarnje mučnine?

  • osjećaj mučnine u želucu
  • povraćanje
  • vrtoglavica
  • odbojnost prema hrani koja ograničava ono što možete jesti
  • odbojnost prema hrani ili mirisi koji rezultiraju mučninom i povraćanjem.

Kada se simptomi smatraju zabrinjavajućima?

Iako je uvijek dobro posavjetovati se s liječnikom, postoje neki čimbenici koji bi mogli prouzročiti intenzivniju jutarnju mučninu, poput obiteljske anamneze s pojačanim simptomima, nekih dijagnoza ili povijesti bolesti. Izražena mučnina i povraćanje tijekom trudnoće mogu dovesti do prevelikog gubitka težine (> 5% tjelesne težine), dehidracije i neravnoteže elektrolita.

Kako olakšati jutarnju mučninu?

Trudnicama može biti teško nositi se s mučninom jer oslabljuje njihovo emocionalno, psihološko i fiziološko zdravlje. Iako ne postoji lijek za jutarnju mučninu, generacije trudnica pronašle su neke načine za njezino ublažavanje.

  • Pokušajte s vitaminom B6, koji smanjuje rizik od hiperemeze, mučnine i povraćanja u trudnoći, a doziranju razgovarajte sa svojim liječnikom.
  • Opskrbite se đumbirom za žvakanje, dodajte đumbir kao začin jelima jer se pokazao kao učinkovit kod mučnine u tradicionalnoj medicini.
  • Jedite manje obroke i zdrave grickalice, kao što su bademi. Mučnina se teže podnosi ako je želudac prazan ili pun. Izbjegavajte izlaganje inenzivnim mirisima, izbjegavajte jako začinjenu ili slatku hranu.
  • Odmarajte i pijte dovoljno vode jer to može pomoći u sprečavanju mučnine, dok dehidracija i umor mogu potaknuti simptome.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije