Trudnoća je oduvijek bila okružena pričama, teorijama i tajnovitim poslovicama. One su i danas vrlo žive, no treba li baš u sve vjerovati?

Trudnoća je ozbiljan i važan zadatak za svaku ženu. Trudnica zato ne želi propustiti nijedan koristan detalj koji može čuti, pročitati... Međutim, između korisnih savjeta uvijek se potkradu i oni čudni koji nas samo plaše, uznemiruju i unose pomutnju u ionako osjetljivo drugo stanje. Nažalost, takvim savjetima nemoguće je pobjeći jer ih gotovo svakodnevno izgovaraju svi oko nas... Ali rješenje postoji! To što čujemo, treba uzeti sa zrnom soli. Mnogi savjeti zaista nisu vrijedni ni našeg vremena ni pažnje!

1. Trudnoća uopće nije posebno stanje - NETOČNO

Za ženu koja cijelo vrijeme trudnoće nije bila nimalo nervozna, nije joj bilo mučno, nisu je smetali mirisi ili nije trčala često na zahod, to jest istina. No, takvih je vrlo malo. Većina žena osjeti neku od poteškoća tipičnih za trudnice. Na prvom mjestu svakako je jutarnja mučnina ili mučnina zbog mirisa. S njom se majke najčešće nauče nositi vrlo brzo i pronađu neke namirnice koje im ne izazivaju poriv za povraćanjem i olakšaju to stanje (kiselo povrće, slane grickalice, čaj od metvice ili đumbira...). Te namirnice možete postaviti na noćni ormarić pored kreveta, odmah ujutro prije ustajanja ih pojesti i time spriječiti ili ublažiti osjećaj mučnine. Ako vam ovo ne pomaže, razbijte obroke na manje i jedite češće u malim porcijama. Također izlazite na svjež zrak, a u slučaju ozbiljnijeg povraćanja, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

2. Ako puno jedem i uzimam vitamine, rodit ću golemo dijete - NETOČNO

Veličinu djeteta ne određuje što i kako jede majka, već nasljedna svojstva te procesi koji se zbivaju u razmjeni hranjivih tvari prema djetetu kroz posteljicu. Naravno, ako žena gladuje, teško je za očekivati da će roditi veliko dijete, no isto tako kod normalne prehrane majke, dijete se neće moći prejedati. Ono iz majčinog organizma uzima onoliko koliko mu je potrebno. Ali, jedete li puno, vjerojatno ćete se vi udebljati, a to je pak povezano s mogućim poteškoćama za vaše zdravlje, odnosno problemima oko toga kako ćete ih kasnije skidati.

3. Zbog preparata kalcija djetetu mogu zarasti fontanele - NETOČNO

Bez upute liječnika, dodatne preparate kalcija u trudnoći ne treba uzimati. Općenito ne valja uzimati nikakve preparate, ni vitaminske, ako se prije toga niste konzultirali s liječnikom. Jedino ako trudnica ima simptome nedostatka kalcija (pucanje i listanje noktiju, slaba kosa, kvarenje zubi...), tada uz konzultaciju s liječnikom treba uzimati preparat. Na žalost kalcij se teško nadoknađuje hranom jer se na taj način jako slabo usvaja. A zarasle fontanele kod netom rođenog djeteta znak su prenesene trudnoće, a ne viška kalcija. Procesi zarastanja kostiju glave, koji bi se inače počeli zbivati tek nakon rođenja, počnu se odvijati već u majčinom trbuhu jer se dijete već trebalo roditi.

4. Buduća majka treba potpun mir i izbjegavanje svakog napora - NETOČNO

Ovom tvrdnjom se već valja malo bolje pozabaviti. Naime, potpuno mirovanje bez valjanog zdravstvenog razloga može biti i štetno. Da bi naš organizam normalno funkcionirao, potrebno mu je kretanje, naprezanje mišića i stalno korištenje tijela kako inače, tako i u trudnoći. To svakako ne znači da trudnica mora, kao što su naše prabake, raditi do posljednjeg dana i samo odložiti motiku te roditi na polju pod vedrim nebom. Ništa nije crno ili bijelo pa tako niti pitanje aktivnosti trudnice. Aktivnost u devet mjeseci trudnoće treba prije svega pametno dozirati, ali nikako izbjegavati!

Liječnici svakako preporučuju lagane vježbe i programe za trudnice ako je trudnoća bez komplikacija. No, oko toga se ne treba zabrinjavati kao ni oko pitanja koliko ćete biti pokretni i što ćete moći ili nećete za nekoliko mjeseci. Budite otvoreni prema svemu pa čak i tome da ćete možda zbog trudnoće morati malo promijeniti životne navike i usporiti. Zato je najbolje ne planirati ništa unaprijed i u hodu mijenjati tempo rada i aktivnosti te odmora. A za utjehu uvijek imajte na umu da je lagana trudnoća bez ikakvih poteškoća također neka vrsta široko rasprostranjenog mita.

5. Mušićavost i promjene raspoloženja vjerni su pratitelji trudnoće - TOČNO

Na žalost, ovu tvrdnju teško je osporiti. I stvar nije u tome da se kod žene odjednom pojavljuju neke skrivene crte karaktera ili, kako smatraju neki, dijete počinje “pokazivati svoj karakter”. Stvar je mnogo prozaičnija. U prva tri mjeseca trudnoće u ženinu tijelu snažno se povećava proizvodnja progesterona − hormona koji je odgovoran i za simptome PMS-a te dobro poznatu razdražljivost žene tih dana u mjesecu. U prvom tromjesečju trudnoće količina progesterona čak je tri puta veća u usporedbi s njegovim količinama prije mjesečnice! Ne čudi stoga da je trudnica posebno osjetljiva i podložna promjenama raspoloženja. Na sreću, početkom drugog tromjesečja tijelo se polako privikava na nove hormone, a trudnice se polako smiruju.

6. U trudnoći valja izbjegavati stres - TOČNO

To je svakako za preporučiti. Zaštita od stresa naravno ne znači da trudnicu treba staviti pod stakleno zvono. Ipak, trudnoća je sama po sebi izvor snažnih emocija i strahova, pa se dodatnih briga i strahova svakako treba kloniti.

Budite svjesni i činjenice da vas strahovi zbog neizvjesnosti trudnoće ili oko toga hoće li s djetetom biti sve u redu mogu obuzeti što samo može izazvati porast stresa koji osjećate. Što se više plašite, to stres brže i jače raste. Na sreću, naš živčani sustav inače je dobro zaštićen od svakodnevnih malih i kratkih stresnih situacija. Istu zaštitu ima i dijete koje nosite. Ali dugotrajna izloženost brigama ili živčana rastrojenost mogu loše utjecati na dijete. Zato se okrenite pozitivnim mislima jer one također utječu na vaše dijete. Naravno, pozitivno!

7. Sve trudnice dobiju strije - NETOČNO

Ovaj problem je prije svega povezan s genima, ali i prevelikim porastom tjelesne težine te nedostatkom aktivnosti. Strije općenito nastaju kad tijelo raste u visinu ili buja zbog povećanja težine većom brzinom od brzine kojom se stanice kože mogu rastegnuti i prilagoditi. U nekim slučajevima presudna je genetska predispozicija za pojavom strija što svakako možete saznati u razgovoru s majkom ili bakama.

Ako su one imale slične poteškoće, tada je velika vjerojatnost da ćete ih imati i vi. Vrijedi međutim pokušati spriječiti strije kremama, losionima i uljima protiv strija te svakako pripaziti na porast težine.

8. Ako spavam na leđima, dijete bi se moglo ugušiti - NETOČNO

Kad je majka u položaju na leđima, dijete tada nije ugroženo jer se nalazi na vrhu u trbuhu i ništa ne vrši pritisak na njega. Ali zato majčin organizam pati u tom položaju jer težina maternice i ploda pritišće njezine organe i krvne žile. Majka zato ne može uvijek spokojno ležati na leđima jer će osjetiti bol u leđima, otežano disati, katkad osjetiti čak i nesvjesticu.

Do nesvjestice može doći zbog pritiska na donju šuplju venu u zdjelici (kojom krv putuje iz donjeg dijela tijela prema srcu) odnosno ometanja krvotoka i nedostatka kisika. Na sreću, majka će puno prije osjetiti tegobe na svojem tijelu, promijeniti položaj te tako spriječiti mogućnost ugrožavanja zdravlja ploda. Ležanje na leđima može biti kratkotrajno (primjerice za vrijeme pregleda), ali u drugoj polovici trudnoće liječnici preporučuju zauzimati ležeći položaj na boku.

9. Žena se u trudnoći obično poružni - NETOČNO

Ove mitove najčešće objedinjuje onaj najgori, a to je da trudnoća iscrpljuje ljepotu žene. Istina je baš suprotna! Žena se najčešće proljepša u trudnoći zato što su sve snage usmjerene na savršeno funkcioniranje njezinog tijela koje brine za uspješan razvoj ploda. Na ljepotu žene osim toga utječe i osjećaj zadovoljstva i sreće zbog novog života.

10. Podignem li ruke iznad glave dijete bi se moglo upetljati u pupkovinu - NETOČNO

Ova opasna situacija povezana je s osobitostima djetetova razvoja u trbuhu i njegovom aktivnošću pa stoga nema nikakve veze s majčinim podizanjem ruku. No, postoji jedna druga opasnost, ne toliko često izražena, ali opet dobro poznata ginekolozima. Ako u poodmakloj trudnoći žena teško podiže ruke (primjerice, treba se pridržati za visoki držač u javnom prijevozu) i posebice ima problem nešto podići uvis (primjerice objesiti rublje ili pospremiti zdjelu na višu policu), tada to upućuje na opasnost od prijevremenog porođaja. Oko upetljavanja djeteta oko svoje pupkovine postoji još niz nelogičnih savjeta kao primjerice oni da trudnice ne smiju vezati, plesti niti raditi bilo kakve čvorove s vezicama i vrpcama.

U tu kategoriju spada i savjet da trudnica ne smije prekrižiti noge jer će roditi dijete s krivim nogama, jesti crvene bobice i plodove jer će dijete biti previše rumeno i sl. Realno, na takve priče samo treba odmahnuti rukom i dobro im se nasmijati. Ostalim “realnijim” strahovima ne treba dati da eskaliraju. Kako se to odražava na zdravlje majke i djeteta, već smo objasnili. Zato se nemojte plašiti, sumnje provjerite kod liječnika i sve će biti u redu.