Kao i na puno toga, trudnoća utječe i na ženski libido, koji nekad može biti pojačan, a nekad slabiji, što je apsolutno normalno i povezano je s različitim fazama trudnoće.

Iako je iskustvo svake žene jedinstveno, postoje promjene koje su vezane uz razinu hormona pa evo što možete očekivati.

Prvo tromjesečje

Kod nekih žena, zbog povećane razine hormona, neugodnih tjelesnih simptoma i stresa, koji su uobičajeni prvih mjeseci trudnoće, može doći do smanjenog libida.

Nakon što se embrij implantira u stijenku materice, stanice u posteljici počinju proizvoditi hormon koji se zove humani horionski gonadotropin (hCG). On stimulira proizvodnju drugih hormona kao što su estrogen i progesteron. Rast ovih hormona tijekom prvog tromesečja može izazvati promjene raspoloženja i mučninu. Drugi simptomi koji mogu utjecati na pad libida u ovom razdoblju su:

• umor
• stres
• problemi s probavom
• osjetljivost grudi

par u krevetu
Shutterstock 

Drugo tromjesečje

Općenito, libido kod većine žena raste tijekom drugog tromjesečja. Razina hCG-a dostiže vrhunac oko 6. tjedna trudnoće, i nakon toga se počinje smanjivati, što obično utječe i na smanjenje mučnina i povećanje energije.

Osim toga, razina estrogena i progesterona nastavlja rasti kako bi podržali razvoj fetusa. Estrogen povećava i protok krvi do vulve i može dovesti do pojačanog uzbuđenja, osjetljivosti i zadovoljstva.

Treće tromjesečje

Ovo je razdoblje u kojem se žene suočavaju s možda i najvećim izazovima u trudnoći. Oticanje, brzo povećanje telesne težine, iscrpljenost i bolovi u tijelu mogu otežati intimne odnose.

Nelagoda ili bol tijekom odnosa mogu izazvati određenu zabrinutost, ali su uobičajeni. Promjena poza može riješiti ovaj problem. Međutim, žene koje žele imati odnose, ali smatraju da im stvaraju neugodu, bilo bi bolje da razmisle o nekim drugim oblicima intimnosti u ovome trenutku.