Dobra vijest za sve parove koji očekuju bebu: seks je moguć u svim fazama trudnoće i može biti izvor užitka za oba partnera. Nakon što ste primili sretne vijesti da ćete postati roditelji, očekujete velike promjene na svome tijelu, u načinu života, pa čak i u vezi s partnerom, a pogotovo kad je riječ o vašem seksualnom odnosu.

No ne morate se odreći seksualnog užitka i bliskosti s osobom koju volite samo zato što vam je iz mjeseca u mjesec trbuh sve veći, a sve teže vam je pronaći položaj u kojem možete doživjeti seksualni vrhunac.

Tijekom prvog tromjesečja trudnoće nije neobično da jutarnje mučnine i iscrpljenost ubiju raspoloženje za seksom i smanje libido. Ako jednostavno nemate potrebu za seksom, prihvatite to kao normalnu fazu vašeg odnosa.

par u krevetu
Shutterstock 

No u drugom tromjesečju hormonalne promjene počinju biti na vašoj strani, vraća vam se energija, a libido vam dolazi do izražaja. Zbog navale hormona ženske su genitalije prokrvljenije pa trudnica može uživati u seksu i željeti ga češće nego inače. Čemu to onda ne iskoristiti kako biste poboljšali odnos s partnerom i prepustili se užitku?

No kako trudnoća napreduje, omiljeni seksualni položaji trebat će se modificirati ili ćete ih se morati potpuno odreći jer vam više neće biti ugodni.

Nakon 20. tjedna, liječnici savjetuju da izbjegavate bilo kakve položaje u kojima ste tijekom seksa na leđima duže od nekoliko minuta jer vam ionako maternica stvara prejak. Dakle, misionarski položaj radije sačuvajte za razdoblje nakon poroda.

No nemojte se odreći ostalih položaja koji su vam ugodni jer seks u trudnoći ne samo što je siguran već je ugodan i vašoj bebi. Ne brinite, ona će uživati u dodatnom ljuljuškanju. Neke se buduće mame boje da bi intenzivan orgazam u kasnoj trudnoći mogao izazvati porod, ali ovaj strah je neutemeljen osim ako imate rizičnu trudnoću i trebate mirovati. Dakle, pod pretpostavkom da imate zdravu trudnoću, seks u svim fazama je siguran i može biti nevjerojatno dobar.

1. Žena 'gore'

Ovaj se seksualni položaj preporučuje za sve faze trudnoće, a žene se primjenjujući ga, osjećaju ugodno, kontroliraju tempo i pronalaze kutove penetracije koji im odgovaraju. Ako je moguće, oslonite ruke ili podlaktice na uzglavlje kako biste poduprli svoju težinu.

2. Odnos 'straga'

Postavite se četveronoške, u klečećem položaju, a možete se poduprijeti i jastucima. Partner u ovome položaju penetrira s leđa. Budući da ovaj seksualni položaj omogućuje dublju penetraciju, možda nakon seksa primijetite neke mrlje, posebno pretkraj trećeg tromjesečja, kada vam vrat maternice počne omekšavati. Svijetle mrlje su normalne, ali ako ste zabrinuti, posavjetujte se sa svojim ginekologom.

3. Stojeći uza zid

Stanite okrenuti prema zidu, raširenih nogu. Oslonite ruke ili podlaktice na zid, u visini ramena, kako biste poduprli gornji dio tijela. Ovaj seksualni položaj u trudnoći omogućuje vašem partneru da uđe u vas s leđa, zaobilazeći vaš trbuh.

4. Bočni položaj

Lezite udobno na bok (s jastukom između koljena, ako vam tako odgovara) kako bi se vaš partner mogao priljubiti uz vas i penetrirati s leđa. Ovakva poza smanjuje pritisak na trbuh.

5. 'V' položaj

Legnite okrenuti jedno prema drugome u obliku slova 'V', a jednu nogu stavite preko partnerove noge. Ovaj seksualni položaj funkcionira u svim fazama trudnoće, ali je odličan pretkraj jer ne zahtijeva puno energije za manevriranje i možete zagurati jastuke ispod trbuha i iza leđa za maksimalnu udobnost.

Ako niste raspoloženi za penetraciju, ili se osjećate nesigurno, postoje drugi načini za postizanje užitka. Prepustite se maženju, a i oralni seks i vas i partnera može zbližiti i dovesti do orgazma.