Postoje različita mišljenja o tome zašto žene imaju majčinski instinkt. Dok jedni misle da je ovdje riječ o prirodnom instinktu za odgajanjem i da nam je to biološki zadano, drugi vjeruju da želja za odgajanjem djeteta dolazi kroz iskustvo. Postoji mišljenje da je upravo društveni pritisak taj koji govori ženama da bi trebale imati majčinski instinkt, čineći ih da se osjećaju loše ako ga nemaju.

No, bez obzira na mišljenja, tijekom trudnoće u tijelu se događaju hormonske promjene koje pripremaju ženu i pobuđuju prirodni instinkt za majčinstvom. Događa li se to uvijek, sasvim je drugo pitanje. Budući da ne postoji jedinstvena definicija majčinskog instinkta, žene vjeruju da će se sa svojom bebom povezati odmah nakon poroda. Osjećaju da im je potreban vodič koji im treba objasniti sve o majčinstvu i da je majčinski instinkt dan svima, ali ne i njima. Sve dok hormoni ne prohujaju ženinim tijelom, ona neće imati taj majčinski instinkt.

Oksitocin igra važnu ulogu

Iako se postavlja pitanje pojavljuje li se majčinski prije trudnoće, ono o čemu se ne raspravlja jest da hormoni stvaraju promjene u tijelu kako bi se uspostavila veza između majke i bebe nakon rođenja.

Prema studiji iz 2007., hormon oksitocin stvara želju kod majki da se povežu sa svojom bebom. Razine oksitocina konstantno se povećavaju tijekom trudnoće dok ne dosegnu svoj vrhunac nakon rođenja bebe. Od tog trenutka nadalje, oksitocin pomaže majkama da izgrade jake veze sa svojim bebama i pripremi ih da ih žele hraniti i njegovati.
Receptori za oksitocin u mozgu reguliraju ponašanje majke pa možemo reći da ovaj hormon inducira 'majčinsko ponašanje'.

Majčin mozak prolazi kroz promjene

Kada žena zatrudni, njezin mozak prolazi kroz promjene koje će joj pobuditi prirodni instinkt za majčinstvom. Od trenutka kada je zatrudnjela, siva tvar u njezinu mozgu postaje 'fokusiranija'. Područja mozga, koja su odgovorna za 'empatiju, anksioznost i socijalnu interakciju', postaju aktivnija. Ove promjene, u kombinaciji s oksitocinom, bude majčinski instinkt.

Područje mozga, koje omogućuje slobodni protok oksitocina, naziva se amigdala. Tijekom trudnoće i dojenja, oksitocin se brzo kreće kroz amigdalu što pomaže da veza i prirodni instinkti između majki i beba jača. Ono što se još uvijek ne zna jest vraća li se majčin mozak nakon poroda u stanje prije trudnoće. Ako ne, možda će neke žene biti sklonije 'prirodnim' majčinskim instinktima od drugih.

shutterstock_200916806.jpg
Shutterstock 

Ako ste odrastali uz male bebe

Neke žene odmalena imaju želju postati majkama pa se smatra da su već tada počele razvijati majčinski instinkt. Postoji mišljenje da okruženost bebama, s kojima su žene u kontaktu, može utjecati na njihov majčinski nagon jer boravak u blizini bebe može promijeniti razinu hormona. Osim toga, životna iskustva i vlastito djetinjstvo mogu utjecati na prirodni majčinski instinkt.

Kao rezultat toga, žene koje podupire okolina imaju jače izražen majčinski instinkt i suprotno, pa bi i to mogao biti razlog zašto je prirodni nagon za majčinstvom kod nekih žena izraženiji nego u drugih.