Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKUCAJI SRCA FETUSA DVAPUT SU BRŽI NEGO VAŠI: Zašto liječnici ne preporučuju korištenje ultrazvuka za kućnu upotrebu?

Autor Sanja Matasić

Koliko god da želite čuti otkucaje srca vaše bebe, upotreba kućnih ultrazvuka je upitna

 ultrazvuk bebe Izvor: Shutterstock

Jedan od najvažnih pregleda, koje kao trudnica iščekujete onaj je oko 10. tjedna trudnoće, kada će vas liječnik pregledati kako bi provjerio kuca li vašoj bebi srce.

Do 5. tjedna trudnoće srčana cijev počinje spontano kucati, iako je još ne čujete. No prvi konkretni otkucaji bebina srca mogu se čuti nekoliko tjedana kasnije.   

No u slučaju da se još ne čuju otkucaji, nemojte odmah paničariti jer postoji mogućnost i da se vaš sramežljivi fetus sakrio u kutu maternice ili je u 'nezgodnom' položaju pa ga vaginalna sonda ne može detektirati.  

U maternici su puno brži otkucaji

Do 6. tjedana, bebino srce kuca 110 puta u minuti, a dva tjedna kasnije fetalni otkucaji srca porast će na 150 do 170 otkucaja u minuti. To je otprilike dvostruko brže od vašeg! Do 9. ili 10. tjedna bebino srce kuca oko 170 otkucaja u minuti – a od ove točke nadalje brzina će se početi usporavati pa će oko 20. tjedna biti oko 140 otkucaja u minuti.

Tijekom poroda, normalna brzina otkucaja srca bebe može se kretati od 110 do 160 otkucaja u minuti, iako se kratke varijacije izvan ovog raspona mogu pojaviti iz različitih, često normalnih, razloga.

Koliko god mama uživa u slušanju otkucaja bebina srca, a tržište je preplavljeno različitim kućnim ultrazvucima, liječnici upozoravaju da ih ne koristite jer nisu toliko sofisticirani kao oni koje koriste ginekolozi pa možda neće osjetiti otkucaje srca djeteta, što dovodi do nepotrebnog straha. Osim toga, može ga biti teško pravilno koristiti kod kuće bez odgovarajućeg iskustva, na primjer, mogli biste zamijeniti otkucaje svog srca s djetetovim.

Razvoj srca iz tjedna u tjedan

Razvoj srca fetusa počinje rano u trudnoći, a otkucaji srca djeteta nastavljaju se mijenjati čak i nakon rođenja dok se prilagođava životu izvan maternice.

Do 5. tjedna

Unutar vašeg embrija formirana je posebna krvna žila koja će se uskoro razviti u srce i krvožilni sustav bebe, a u 5. tjednu, preliminarne strukture koje čine srce, počinju kucati.

U tim ranim fazama srce nalikuje cijevi koja se uvija i dijeli kako bi na kraju formirala srce i zaliske koji se otvaraju i zatvaraju kako bi pustili krv iz srca u tijelo. Krvne žile prethodnice, također se počinju stvarati u embriju tijekom prvih nekoliko tjedana.

Od 6. do 17. tjedna

Srce vaše bebe ima četiri šuplje komore, svaka s ulazom i izlazom za omogućavanje protoka i ulaska krvi. Razvoj cirkulacije nastavlja do 12. tjedna, kada bebina koštana srž počinje užurbano stvarati krvne stanice

 ultrazvuk u trudnoći Izvor: Shutterstock

Do 17. tjedna, mozak fetusa počeo je regulirati otkucaje srca u pripremi za život u vanjskom svijetu. Do ovog je trenutka otkucaji srca bili su spontani.

Od 18. do 24 tjedna

Tijekom ultrazvuka u drugom tromjesečju liječnik će provjeriti strukturu bebina srca i provjeriti postoji li kakva urođena greška.
Ako liječniku treba detaljniji pregled bebina srca, preporučit će vam ehokardiografiju između 18. i 24. tjedna trudnoće.

Od 25. do 40. tjedna

Do kraja 25. tjedna stvaraju se kapilare (najmanje krvne žile) i pune se krvlju. Kapilare prenose krv obogaćenu kisikom kroz arterije srca do tkiva po čitavom tijelu djeteta, a zatim dovode deoksigeniranu krv natrag u pluća, čineći te male krvne žile središnjom komponentom krvožilnog sustava.

Bebin će se krvožilni sustav nastaviti polako razvijati tijekom posljednjeg tromjesečja, tako da je do 40. tjedna spreman za suočavanje s vanjskim svijetom.

Od trenutka kada dobijete pozitivan test trudnoće, srce vaše bebe se brzo razvija i mijenja. Kako biste osigurali da joj srce bude što zdravije, tijekom trudnoće uzmajte prenatalne vitamine, prestanite pušiti, izbjegavajte alkohol i drogu.

Možda će vas zanimati

Najnovije