Najljepši trenutak u trudnoći sigurno je onaj kada prvi put osjetite pokrete svoje bebe. U prvoj trudnoći mame su još zbunjene jer ispočetka nisu sigurne kreće li se to beba ili njihova crijeva. Mama Gace uspjela je snimiti pokrete svoje bebe od 16. tjedna trudnoće pa do prije poroda, i te snimke objediniti u jedan kratki filmić.
Početak drugog tromjesečja je vrijeme kada mama prvi put može osjetiti bebine pokrete, i to oko 14. tjedna. Većina trudnica pokrete bebe počinje osjećati u razdoblju od 18. do 22. tjedna.
Svaka trudnica prve pokrete opisuje različito: kao pomicanje crijeva, leptiriće u trbuhu, škakljanje, mjehuriće, ribicu koja pliva... Jedno je sigurno - isprva nećete niti biti sigurni da je to što ste osjetili baš bebin pokret.
A evo kako zapravo izgledaju pokreti od prvih do onih prije poroda.

@gregariously_grace cant wait to meet you #DIYwithBlock#fyp#28DaysOfEucerin#belly#foryou#3rdtrimester#pregnant#pregnancy#maternity#kickcounts♬ Bundle of Joy (From "Inside Out") - Benny Martin

Zašto i koliko se beba u prosjeku kreće?

Kako raste i razvija se njeno tijelo unutar maternice, nerođena beba ima potrebu za protezanjem i istezanjem ručica i nožica. Katkad su njeni pokreti reakcije na vanjske zvukove ili majčine osjećaje. Ako zauzmete položaj koji joj ne odgovara, vrlo će se vjerojatno početi meškoljiti. Određena vrsta hrane također može potaknuti vašu bebu na veću aktivnost.

Najmanje desetak pokreta dnevno smatra se normalnim. Da biste razumjeli pokrete fetusa, zamislite dijete od dvije godine koje trči okolo i povremeno se odmara. To je normalno ponašanje za dijete te dobi. Kad bi dugo ležalo mirno na kauču u vrijeme kada inače ne spava, sigurno biste se zabrinuli da je bolesno. Isto tako, ako je beba u trbuhu mirna u vrijeme kada se inače kreće, to može biti razlog za brigu. Potkraj trudnoće broj i priroda pokreta smanjuju se zbog pomanjkanja prostora, no ne bi se smjeli usporiti.