Rađanje bebe zahtijeva puno truda, kako fizički tako i psihički. Zato je dobro obaviti pripremu, od razgovora o porodu s liječnikom, do održavanja tjelesne forme tijekom trudnoće.

1. Razgovarajte o porodu

Vjerojatno ste čuli o važnosti plana poroda, no ipak, trudnoća i porođaj se ne mogu kontrolirati, a još manje 'planirati'.
Preporuka ženama je da razgovaraju s liječnikom i donesu odluke koje će im olakšati porod. Na primjer, razmislite koga biste željeli uz sebe u rađaonici (član obitelji, partner, doula). Što god odlučite, morate biti sigurni da na te osobe možete računati.
Ostale teme o kojima treba raspraviti su vaša očekivanja u pogledu neposrednog kontakta koža na kožu nakon poroda, vaša želju da izbjegnete carski rez i epiziotomiju, osim ako nije apsolutno neophodno, vašu sklonost za odgođenim presijecanjem pupčane vrpce, hoćete li i ne koristiti analgetike i što očekuje vašu bebu odamah nakon poroda. Što se bolje pripremite i informirate, bit ćete sigurniji i smanit ćete stres, tjeskobu ili strah.

2. Ostanite u formi tijekom trudnoće

Ženama je potrebna izdržljivost i snaga da prebrode trudove i porođaj, a ako inače niste aktivni, porod će vam biti još teži. Srećom, tjelovježba vam može puno pomoći. Redovito vježbanje smanjuje prekomjerno oticanje i debljanje tijekom trudnoće.

trudnica vježba jogu
Shutterstock 

Prenatalna joga, plivanje, pilates i, da, čak i aerobne vježbe mogu biti izvrsni za trudnoću. Zanemarite stari savjet da nikada ne povećavate broj otkucaja srca iznad 140 otkucaja u minuti jer stručnjaci sada kažu da nema potrebe. Samo pazite da ne vježbate tako snažno da ostanete bez daha. Posavjetujte se s liječnikom o tome koja je vrsta tjelovježbe najbolja za vas.

3. Doznajte što trebate činiti tijekom poroda

Razgovarajte s liječnikom koliko dugo ostati kod kuće tijekom početnih faza poroda i kada krenuti u bolnicu. Prvi dio trudova vjerojatno ćete provesti u kući, a važno je da se opustite što više možete jer ne želite u bolnicu doći iscrpljeni.

Nakon što se kontrakcije intenziviraju i dok ste u bolnici, vaš fokus je obično na zbrinjavanju boli i porođaju. Ako ležite u krevetu, namjestite se u najudobniji položaj.  

4. Budite otvoreni za sve mogućnosti

Bez obzira na to koliko ste stvari planirali i zamišljali, one se mogu u trenu promijeniti i na to morate biti spremni. Konačno, vjerujte procesu. Kada dođe vrijeme za izgon, vjerujte svom liječniku ili primalji. Oni će vam reći kada i koliko jako gurati i vjerujte da znaju što rade, jer imaju puno 'utakmica u nogama'.