Trčati jedan kilometar ispod šest minuta dobar je rezultat, a kad to uspijete u devetom mjesecu trudnoće, onda je to pravi pothvat. 28-godišnja Makenna Myler danas ima termin poroda, no to je nije spriječilo da prije nekoliko dana otrči maraton. Njezin suprug Mike dio tog podviga dugačkog 40 kilometara snimio je kamerom, a video objavljen na Tik Tok-u pogledan je više od 3,4 milijuna puta.

View this post on Instagram

A post shared by Benzkenz (@benzmakenz) on

Neki ljudi komentirali su da im video stvara tjeskobu, no buduća mama objasnila je kako joj je liječnik dao dozvolu da se nastavi baviti trčanjem, s obzirom na to da je prije trudnoće trenirala na visokoj razini. Prije trudnoće, ona i njezin suprug živjeli su u Australiji, a onda su se preselili u SAD, gdje je Myler opet morala objašnjavati situaciju novom liječniku, koji je u početku bio skeptičan prema njezinoj ideji da nastavi s trčanjem, osobito tako naporne kilometraže. Naime, ovaj par ne slaže se s jednoznačnim pristupom trudnoći i želi da društvo na trudnice gleda kao na zdrave i sposobne osobe, što i jesu. Pitaju se zašto javnost ne pokazuje brigu za trudnice koje rade fizički zahtjevne poslove u trećem tromjesečju trudnoće ili žive u zemljama u kojima moraju pješačiti kilometre i kilometre kako bi svojoj obitelji osigurale osnovne životne uvjete.

@mikemyler

Someone find whether this is a world record ##pregnant##zoomies##track##mile##champion

♬ original sound - Mike Myler

Myler želi svima jasno dati do znanja da njezinih 40 kilometara nije došlo preko noći. Prije trudnoće trenirala je na vrlo profesionalnoj razini: tjedno bi trčala i do 80 kilometara. Trudnice koje nisu trčale, ne bi trebale pokušavati prakticirati tu aktivnost u blaženom stanju. Kretanje je dobro za buduće mame, mnogi se treninzi mogu modificirati za vrijeme trudnoće, no najvažnije je slušati savjete stručnjaka. Problem sa srcem i plućima, problemi cerviksa ili placente, visoki krvni tlak..., samo su neki od faktora rizika zbog kojih bi trudnice trebale biti posebno oprezne.

Dr. Alyssa Dweck, ginekologinja iz okruga Westchester u New Yorku, izjavila je za Today da je opće pravilo kada se radi o vježbanju tijekom trudnoće da je razumno nastaviti uobičajenu rutinu, osim ako liječnik nije dao drukčije preporuke.

"Nisam njezin liječnik, ali promatrajući ovo, čini se da je zdrava atletičarka. Nadam se da unosi dovoljno kalorija i pazi na hidrataciju”, rekla je dr. Dweck.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram