Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 SAVJETA ZA LAKŠI POROD: Iako su u rodilištima pravila strogo određena, nešto od ovoga ipak možete primijeniti

Autor Sanja Matasić

Trenerica hipno-porođaja i doula Emma Armstrong podijelila je sedam savjeta koji mogu pomoći budućim mamama kod opuštenijeg poroda.

 žena rađa u bolnici Izvor: Shutterstock

Porod je iznimno naporno iskustvo za ženino tijelo, a u većini rodilišta još se uvijek primjenjuju metode poroda koja baš i ne olakšavaju rodilji, dapače, čak otežavaju disanje, izgon i opuštanje. Emma Armstrong jedna je od poznatijih zagovornica hpino-poroda i doula koja svojim stečenim iskustvom pomaže budućim mamama da se na pravi način pripreme za ovaj važan događaj.

Za Hello je otkrila 7 činjenica o porodu, koje možda niste znali, a mogle bi vam olakšati dolazak vaše bebe na svijet.

1. Rađamo u pogrešnom položaju...

Žene koje rađaju ležeći na leđima s raširenim nogama, ne mogu 'tiskati' bebu na pravi način. Ovaj, tradicionalni način, na koji vas potiču u većini rodilišta, daje bebi manje prostora u zdjelici, a samim time se i sužava porođajni kanal.

Ako ste u ležećem ili polusjedećem položaju na krevetu, trtica prestaje biti pokretna, što jest njezina svrha tijekom poroda, ne otvara se prema van te tako ne daje bebi više prostora za kretanje.
Neki studije su pokazale da u uspravnom položaju zdjelica daje bebi i do 25 % više prostora za izlazak. Dakle, ako je ne ‘blokirate’, npr. ležeći na leđima, vaša će se zdjelica puno lakše i brže prilagoditi bebinoj glavi, a vi ćete lakše roditi.

Dakle, koja je alternativa u rodilištu? Preporučeni način da rodite svoju bebu ako ležite na leđima je da malo uvučete koljena, a listove izbacite prema van kako bi se otvorio prostor u zdjelici.

2. Mišići lica povezani su s mišićima donjeg dijela tijela

Kada su trudovi u pitanju, čini se da se žene previše fokusiraju na njih, ne shvaćajući da postoji lakši način za upravljanje kontrakcijama nego samo disanje.

Dakle, vaša čeljust i vaše lice povezani s vašom zdjelicom, dnom zdjelice i vaginalnim područjem, što znači da ćete, ako se u licu napinjete dok imate kontrakcije, imati i jače bolove u donjem dijelu tijela. Rješenje je opustiti čeljust i mišiće lica, dopuštajući maternici – koja je također skupina mišića – da učinkovito radi i opušta dno zdjelice.

3. Datulje su voće lakših trudova

Razgovarajmo o hrani! Datulje su super voće kada su u pitanju porod i trudovi. Ako jedete šest srednjih datulja dnevno, počevši od 34. tjedna – trudovi će vam biti blaži. Statistike su pokazale da možete imati brži porod, blaže trudove i lakše otvaranje cerviksa.

 trudnica jede datulje Izvor: Shutterstock

4. Pjevajte u rađaonici!

Stvarno? Pjevanje, čak iako niste nešto glazbeno nadareni, pomaže tijekom trudova. Zašto? Ono aktivira vagus - najdulji moždani živac u tijelu. Aktivacijom ovoga živca, u tijelu se oslobađaju hormoni endorfin i oksitocin koji vam olakšavaju porod.

5. Vi doista možete istisnuti bebu!

Možda vam pomisao da bebina glava, veličine srednje dinje, treba proći kroz vašu vaginu unosi nemir i strah. No zaboravite na tu sliku! Jer, vaša vagina može se proširiti čak 10 puta od svoje prirodne veličine, a kosti u bebinoj lubanji još nisu spojene pa se njezina glavica 'stišće' tijekom prolaska kroz porođajni kanal i vašu vaginu.

6. Pijte na slamku tijekom trudova

U rodilištu tijekom poroda ne dopuštaju vam da išta pijete, eventualno vam partner može ovlažiti mokrom krpicom usta. No pijenje vode na slamku pomaže da opustite čeljust. Eto, sada pročitajte dio 'Mišići lica povezani su sa zdjelicom'. Dakle, opuštanjem mišića lica, opušta se zdjelica, a to znači i vagina.

7. Držite češalj u ruci!

Ne, nije bapska priča. Ako imalo znate išta o akupresuri, bit će vam jasno zašto držati češalj, okrenut zupcima prema dlanu, i to na pregibu prstiju i dlana. U trenutku kada držite češalj, signali boli se blokiraju jer se vaš mozak fokusira na još neke osjete koji su se pojavili.

Možda će vas zanimatiNajnovije