Do ovog trenutka niste mogli puno učiniti da ubrzate porođaj, ali uskoro puno toga je na vama. Vrijeme je da tiskanjem pomognete svojoj bebi da prođe porođajni kanal. Koliko je potrebno za izgon bebe?

Ako ste prvorotkinja i ako vam je prva faza porođaja bila duga i iscrpljujuća, sada morate dati sve od sebe. Sve u svemu, izgon bebice obično traje 30 minuta do sat vremena, ali može potrajati i do tri sata, osobito ako vam je ovo prvi porod i ako ste iscrpljeni. Da vas utješimo, svaki sljedeći porođaj izgon traje sve kraće, a možete po znakovima svoga tijela prepoznati samo kada je došao taj trenutak.

'Kada sam rađala svoje prvo dijete, trudovi su mi trajali 6 sati, a kada je došao trenutak izgona, sve se dogodilo tako brzo. Odjednom sam osjetila jak pritisak u zdjelici, kao da trebam obaviti veliku nuždu, koju nisam mogla nikako zaustaviti. Više nisam niti osjećala bol, nego samo potrebu da tiskam. Primalja je bila pokraj mene i navijala 'Ajde, mama, možeš ti to. Sad guraj do kraja'. Samo sam tiskala kao da trebam 'kakati'. Odjednom sam čula kako moja bebica plače i osjetila veliko olakšanje', priča 37-godišnja mama Tea svoje iskustvo s poroda.

Dakle, što ćete osjetiti kada dođe vrijeme za tiskanje?

U ovoj fazi poroda osjećate prilično definirane trudove i razmak između njih. Mogu biti intenzivni, jer se javlja i refleksno stezanje trbušnih mišića i ošita, ali već ste navikli na njihovu jačinu i osjećate da se bliži trenutak izgona.

 • bolni trudovi, u pravilnim, kraćim intervalima
 • ogroman poriv za tiskanjem (ako ste uzeli epiduralnu, to nećete osjetiti)
 • visok rektalni tlak, pritisak u donjem dijelu, rektalno
 • nalet energije ili umor
 • vrlo vidljivi trudovi, pri čemu se maternica primijetno diže u svkom trudu
 • osjećaj trnaca, istezanja, peckanja ili peckanja u vagini dok izlazi djetetova glavica
 • osjećaj sluzave vlage dok beba izlazi

Kako tiskati?

Mnoge mame osjete ogromno olakšanje jer mogu početi tiskati jer pritisak na tijelo je jak, a već ste satima u poziciji disanja kroz trudove i netiskanja.

Da biste krenuli s tiskanjem, premjestit ćete se u položaj za izgon po svom izboru, ako rađate u nekoj privatnoj klinici, ili slijedeći upute svog liječnika ili primalje ako ste u državnom rodilištu.

Neka rodilišta imaju veći izbor za rodilje što se tiče položaja rađanja, a neka imaju u rađaonicama stolac koji se može podešavati.

ŽENA NA PORODU
Shutterstock 

'Rađala sam u jednoj našoj bolnici, gdje, na sreću imaju stolce za rađanje, na kojima vas okrenu u vertikalniji položaj. Moram priznati da mi je to olakšalo drugi porod jer sam prvo dijete rađala u ležećem položaju i bilo mi je prilično teže', sjeća se mama Andrea razlike u položajima kod rađanja.

Evo nekih savjeta za učinkovitiji izgon:

 • Tiskajte kao da imate veliku nuždu. Opustite tijelo i bedra i tiskajte najjače što možete. Iako će vam se učiniti u jednome trenutku kako biste doista mogli isprazniti i mjehur i crijeva tijekom izgona, ne opterećujte se s tim (to se događa svakoj rodilji - i osobe koje vas porađaju navikle su na to).
 • dAko ste oslonjeni na leđa, ok tiskate, obavezno prislonite bradu na prsa. To će vam pomoći da usmjerite dah i snagu na potiskivanje u donjem dijelu tijela.
 • Dajte sve od sebe. Što učinkovitije tiskate i što više uložite napora, to će vaše dijete brže proći kroz porođajni kanal.
 • Ostanite fokusirani. Zadržite kontrolu i pokušajte izbjeći nekontrolirano tiskanje – usmjerite tiskanje od pupka nadolje.
 • Promjena položaja. Ponekad, ako tiskanjem ne izgurujete bebu, korisno je promijeniti položaj.
 • Vjerujte svom instinktu. Nekoliko puta duboko udahnite dok se razvija trud kako biste se mogli pripremiti za tiskanje. Kako je trud na vrhuncu, duboko udahnite, a zatim potisnite svom snagom - zadržavajući dah ili izdišući... što god vam odgovara. Ako želite da vas babica usmjerava brojeći do 10, i to je u redu - nema čarobne formule. Radite ono što dolazi spontano i prirodno. Slijedite porive koje osjećate da tiskate i rodit ćete svoju bebu. (Zapravo, rodit ćete čak i ako ne slijedite svoje porive ili ako uopće nemate porive; pokraj vas su primalja i liječnik i oni će vam pomoći porod iznijeti do kraja)
 • Odmarajte između trudova. Morat ćete sačuvati svoju energiju i odmoriti se za sljedeću rundu - tiskanje je intenzivan napor.
 • Nemojte se obeshrabriti. Tiskanje može biti proces dva koraka naprijed, jedan korak unatrag – stoga nemojte biti frustrirani kada se bebina glava pojavi pa potom nestane.

Što radi vaša primalja i liječnik dok vi tiskate?

Dok tiskate, primalja i liječnik dat će vam podršku i smjernice.

 • Vaš će liječnik ili primalja usisati sluz iz bebinih nosa i usta, a zatim će vam pomoći dok izlaze ramena i trup (obično ćete morati samo još jednom jače potisnuti kako biste pomogli).
 • Prerezat će pupkovinu.
 • Dat će vam bebu u ruke da je možete staviti na prsa. Ovo je vrijeme za upoznavanje i prvo ostvarivanje kontakta koža-na-kožu. Nevjerojatan je doživljaj ako beba uspije uhvatiti bradavicu i povući prvi kolostrum.
 • Ako ste dogovorili prikupljanje krvi iz pupkovine, to se obavlja sada.
 • I na red dolazi istiskivanje posteljice.
pregled novorođenčeta
Shutterstock 

Pedijatar će procijeniti stanje bebe i ocijeniti ga na Apgar ljestvici do pet minuta nakon rođenja. Bebu će izvagati i izmjeriti, namazati joj oči (kako bi se spriječila infekcija) i umotati kako bi se spriječio gubitak topline. (U nekim rodilištima neki od ovih postupaka mogu biti izostavljeni, u nekima će se obaviti kasnije, tako da možete imati više vremena za povezivanje sa svojim novorođenčetom.)

Zatim, pod pretpostavkom da je sve u redu, dobit ćete svoju bebu i možete, ako želite, početi dojiti.