Vaša beba je okružena amnionskom tekućinom - plodovom vodom koja se nalazi u opnastoj vrećici unutar maternice. Kada se ova vrećica istroši, što se obično događa neposredno prije ili tijekom poroda, ona pukne. Ako pukne prije nego što počnu trudovi, riječ je o preranom pucanju vodenjaka.

Amnionska tekućina sastoji se od hormona, hranjivih tvari i antitijela. To je bebin zaštitni jastuk koji se počinje stvarati oko 12. dana nakon začeća. Amnionska je tekućina odgovorna za održavanje topline vaše bebe i za razvoj njezinih pluća, probavnog sustava, pa čak i mišićno-koštanog sustava.

Nakon 23. tjedna, beba se ne oslanja toliko na amnionsku tekućinu za preživljavanje. Umjesto toga, hranjive tvari i kisik prima iz posteljice. U kasnijoj trudnoćivodenjak služi više kao zaštita. Ako je napuknut, beba će biti sklonija infekciji i drugim rizicima, poput prolapsa pupkovine.

Koliko dugo beba može živjeti nakon što pukne vodenjak, ovisi o brojnim čimbenicima, tako da zapravo nema pravog odgovora.
U slučajevima kada je beba nedonošče, mogla bi preživjeti tjednima uz pravilno praćenje i liječenje, obično u bolničkom uvjetima. U slučajevima kada je beba stara najmanje 37 tjedana, smatra se da je sigurno pričekati 48 sati (a ponekad i dulje) da počne porod.

Ključ je u praćenju. Ako vam vodenjak pukne, a vi se ne počnete otvarati, i pritom ne dobijete liječničku pomoć, vaša bi se beba mogla suočiti s ozbiljnim rizicima, dok ste vi u opasnosti od infekcije i drugih komplikacija.

Kako izgleda tipično pucanje vodenjaka?

U kasnijoj trudnoći vjerojatno ćete imati obilan iscjedak i druga curenja. Možda ćete teško prepoznati je li vam pukao vodenjak ili ste se jednostavno popiškili. Vjerujte, događa se češće nego što mislite!

Znakovi da vam je pukao vodenjak:

  • osjećaj vlage u donjem rublju
  • stalno curenje tekućine, male ili velike količine
  • povremeno curenje, male ili velike količine bistre ili svjetložute tekućine bez mirisa (urin obično ima miris)

Nakon potvrde da je riječ o puknuću vodenjaka, liječnik će vas pregledati, procijeniti vaše i bebino stranje, a najvjerojatniji scenarij je da će vam, ako vam unutar nekoliko sati ne krenu prirodni trudovi, ponuditi induciranje poroda dripom ili gelom. U većine žena, porod započinje prirodnim putem unutar 24 sata.

Kako znati da je došlo do infekcije?

Infekcija je opasna za majku ili bebu. Mogući znakovi infekcije uključuju: vrućicu, ubrzan rad srca (bilo kod majke ili kod bebe), konstantnu bol i iscjedak neugodna mirisa.

Liječnik će pratiti vašu temperaturu, broj otkucaja srca i druge vitalne znakove. Beba će također biti praćena (pomoću vanjskog ili unutarnjeg fetalnog monitora) kako bi se vidjeli eventualni znakovi uznemirenosti, kao što su: brzi otkucaji srca, usporen rad srca i smanjeni pokreti.

beba u maternici
Shutterstock 

 Ako je tekućina koju vidite zelena, žuta ili obojena krvlju/smeđom bojom, odmah otiđite liječniku jer bi to mogli biti znakovi infekcije, ili da je vaša beba obavila nuždu (mekonij).

Što ako vam vodenjak pukne prije termina?

Moguće je da vam vodenjak pukne prije nego navršite 37 tjedana trudnoće.  Ako vam vodenjak pukne prije 37. tjedna, vjerojatno ćete morati u bolnicu pod liječnički nadzor. Vaša amnionska tekućina kontinuirano se obnavlja pa pomoću hidriranja i mirovanja u krevetu, možete dobiti na vremenu.

U nekim slučajevima, pukotina u vodenjaku može se sama ponovno zatvoriti pa možete izbjeći prijevremeni porod.
Ako dođe do poroda, liječnici vam mogu dati lijekove za sprječavanje infekcije, kao i steroide koji će pomoći razvoju bebinih pluća. Čim prijeđete 34. tjedan trudnoće, beba je u većini slučajeva izvan životne opasnosti kad je riječ o prijevremenom porodu.