Sluzni čep. Naziv ukazuje na nešto sluzavo, a sigurno se osjećate čudno pri pomisli da je bilo kakva vrsta čepa u vašem tijelu. No sluzni ili cervikalni čep je produkt savršenog funkcioniranja ženskoga tijela i ima svoju svrhu tijekom trudnoće.

Riječ je zapravo o sekretu koji ispunjava i zatvara cervikalni kanal tijekom trudnoće, a služi kao obrana maternice i bebe od bakterija. Antitijela prisutna u sluzi neutraliziraju bakterije, viruse i druge uzroke bolesti, hormon progesteron daje sluzi potrebnu gustoću i debljinu.

Sluzni će čep kod svake trudnice izgledati drugačije. No postoje neka zajednička obilježja kao što je gelasta struktura, boja (koja može biti bijela ili crvenkasto-smeđa), zatim, nema mirisa i rastezljive je teksture.

Kako se približava porod, kad grlić maternice omekša i skrati se, polako, ili odjednom, počinje izlaziti sluzni čep. Izgleda kao rastezljiva kugla, slična sekretu iz nosa. Može biti bistra, žućkasto-bijela, bež, smeđa ili ružičasta ili obojena crvenim ili smeđim prugama krvi.

Trudnice, kojima čep postupno ispada, možda i neće primijetiti ovaj događaj. Izlazak sluznog čepa može se pojaviti nekoliko dana ili čak tjednima prije početka poroda, ali beba je zaštićena sve do trenutka dok ne pukne vodenjak. Naime, grlić maternice i dalje proizvodi sluz, a amnionska tekućina ima mnogo antitijela koja štite dijete od infekcije.

Zapravo, pucanje vodenjaka, znak je početka poroda.