Dogodilo se dan nakon Dana zahvalnosti. Nije da netko zaboravlja monumentalne dane poput ovoga.

Dan kad sam dobila prvu mjesečnicu, dan kada sam izgubila nevinost, dani kad sam rodila svoje bebe: svi ti dani koji se vrte oko mog intimnog područja trajno su sačuvani u mom umu, tako da ima smisla i da dan kad sam imala osjećaj da će mi ispasti vagina bude pohranjen na isto mjesto.

Ne sjećam se ničeg monumentalnog u mom iskustvu s WC-om – nije bilo boli niti znatnog naprezanja. Obrisala sam stražnjicu, a zatim, kao što sam navikla, obrisala sam i prednji dio za svaki slučaj.

Tad me pogodilo: nešto stvarno, ali stvarno nije bilo u redu sa mnom. Nešto mi je dolje pokušalo izaći.

Srce mi je počelo snažno lupati. Kao što bi učinila svaka prisebna žena u njezinim tridesetima: zgrabila sam malo ogledalce i potrudila se istražiti što je to dolje istovremeno pokušavajući ne tresti se. Nisam stvarno znala što mogu očekivati. Samo sam znala da nešto nije u redu. Ništa nije boljelo. Nije bilo krvi, ali imala sam osjećaj kao da dijelovi tkiva koji bi trebali biti iznutra sada pokušavaju pobjeći van.

Dala sam sve od sebe da gurnem natrag ono što se pojavilo dolje (nemam bolje riječi da to opišem) i skupila sam koljena. Stisnula sam sve što sam mogla i polako koračala prema našem kauču i sjela, odlučna da više nikad ne napustim taj položaj. Uvjerena da ću morati pojuriti u bolnicu, nazvala sam svoju liječnicu i ostavila najluđu govornu poruku u mom životu.

"Um ... pozdrav. Zovem zato što sam upravo otišla do kupaonice i prilično sam sigurna da mi vagina ispada. Pa, da ... hm ... molim vas da mi se javite kad primite poruku. "

Nakon minuta čekanja koje su se činile kao sati (stvarnost je bila možda 15 minuta), liječnica me nazvala. Na moje olakšanje i zbunjenost, nije djelovala pretjerano zabrinuto.

"Ono što najvjerojatnije doživljavate je prolaps maternice.", rekla je.

Liječnica opisuje prolaps maternice ovako: "Prolaps maternice ili vagine se događa kada mišići koji podupiru organe u ženskoj zdjelici oslabe. Ovo slabljenje omogućuje da se maternica, uretra, mokraćni mjehur ili crijeva spuste u vaginu. Ako mišići dna zdjelice oslabe dovoljno ovi organi čak mogu izlaziti iz vagine. "

Potom je objasnila da je prolaps maternice zapravo prilično čest, posebno kod žena koje su imale traumatične vaginalne porode i to kod žena u 50-tima.

"Postoji nekoliko mogućnosti liječenja", nastavila je dok je moj um vrtio misli o bolnim operacijama. Pokušala sam prihvatiti ideju da se vjerojatno više nikada neću seksati. No, na moje iznenađenje, objasnila je da, iako je ponekad potrebna operacija, obično izvođenje nekih jednostavnih vježbi (konkretnije: Kegelovih vježbi) već može ojačati dno zdjelice toliko da zadržite vaše unutarnje organe unutra.

Dala mi je popis jednostavnih vježbi, rekla mi je da se suzdržim od seksa nekoliko tjedana i nazovem ako se stanje ne popravi. Uz nešto olakšanja i znatno više sumnje, spustila sam slušalicu.

Ovo je bio stvarno veliki traumatičan događaj. Zašto to nije shvatila? Jesu li je godine promatranja kako iz vagine izlazi svašta učinile neosjetljivom na stvarnu ozbiljnost situacije? No, jednostavna pretraga po Internetu potvrdila je ono što mi je rekla: ovo nije bio neuobičajen problem kod žena i obično se lako liječi i to bez operacije.

Odlučila sam poslušati liječnicu, vježbati Kegelove vježbe i nastaviti s oprezom.

Prošlo je gotovo četiri godine od tog dramatičnog iskustva. Sretna sam što mogu reći da je liječnica bila u pravu i da sam se vratila u "normalu" kao nekad. Uživam u aktivnom seksualnom životu koji je doveo do još jedne zdrave trudnoće i lijepe kćeri. Sve je dobro s mojim ženskim organima.

Tekst: mom.me

Foto: Profimedia