Uglavnom, mame, koje su rodile u rodilištima, nakon poroda, ne vide svoju posteljicu. Većina čak ne zna niti kako izgleda ovaj organ, koji u ženi postoji samo tijekom trudnoće i umire rođenjem djeteta.  

Žene, koje rađaju u svome domu, imaju drukčiji, intimniji doživljaj poroda, a beba im dolazi u ruke čim izađe, dok još pupčana vrpca nije prerezana, a posteljica se tek 'porađa'. Najčešće one drukčije doživljavaju i pupkovinu i posteljicu. Doula Monet Nicole fascinirana je porodom i svakom promjenom kroz koju žena prolazi dok na svijet donosi dijete. Monet na svome blogu veliča porod kao posebnu preobrazbu kroz koju prolazi majka žena, a sama za sebe kaže da je najveću osobnu unutarnju transformaciju doživjela rađajući svoje kćeri.

Tako, susret s bebom naglašava kao najvažnijim, a potom veliča i posteljicu, kao poseban organ koji vašoj bebi daje život u maternici 9 mjeseci.

Ako ne možete zamisliti što vas čeka na porodu, ako ste doživjeli samo jedan njegov segment, kada pogledate fotografije poroda, primijetit ćete koliku važnost ova doula pridaje posteljici. 

Pripada bebi a ne vama

Znate li da je posteljica načinjena od istih stanica kao što je vaša beba, pa zapravo pripada njoj, a ne vama. I ona ima ulogu bebinih pluća, probavnog sustava i jetra dok se ona razvija u maternici. Dijete u maternici živi u tekućini, ne diše zrak iz kojeg bi moglo dobivati kisik pa joj ga posteljica osigurava. Beba također preko posteljice od majke dobiva hranjive tvari.

No posteljica je zadužena i za izbacivanje otpadnih tvari djetetova metabolizma (mokraćna kiselina, urea, kreatinin) i ugljikov dioksid, koje preuzima majčina krv i koji se potom iz organizma izlučuju preko bubrega i pluća.
Iako krvne žile placente imaju tanku stijenku, koja donekle sprečava ulazak štetnih tvari u fetusovu krv, ta brana ne može potpuno zaštititi dijete. Nikotin iz cigareta, alkohol, droga i većina lijekova mogu doći do djeteta i narušavati njegov razvoj.

Ona djetetu prenosi mamina antitijela

Kroz posteljicu prolaze i određene vrste majčinih protutijela, koja dijete štite od nekih bolesti do polovine prve godine života. Ona sprečava miješanje krvi između majke i djeteta jer je njihov krvotok potpuno odvojen. Ipak, miješanje krvi može se dogoditi tijekom porođaja jer je brana tada oštećena (pa treba paziti na Rh-faktore).

Posteljica štiti fetus i od majčine imunosne reakcije, što je patološki proces koji može prouzročiti zastoj rasta fetusa ili čak njegovu smrt.

Stvara hormone za zdrav razvoj trudnoće

Ujedno je smatramo i endokrinim organom jer je zadužena za stvaranje hormona nužnih za pravilan razvoj trudnoće - korionskog gonadotropina (hCG), placentnog laktogena, estrogena, progesterona i mnogih drugih te proteina koji su specifični za trudnoću. Istodobno, ovi su hormoni zaduženi da pripreme majčino tijelo za proizvodnju mlijeka i uredan rad posteljice.

Njezin značaj u primitivnim kulturama

Razna plemena u Africi i Latnskoj Americi posteljici su pripisivala nadnaravno značenje, a jedan od običaja bio je da žena nakon poroda pojede svoju posteljicu koja će joj povratiti snagu nakon poroda i postpartuma. U nekim su plemenima postojali posebnoi obredi spaljivanja posteljice, što je bio ritual koji daje duhovnu snagu majci i djetetu.

Danas drukčije gledamo na posteljicu, nakon poroda se niti ne osvrćemo na nju, a ona je bila važan dio trudnoće i razvoja bebe. Sve u svemu, možda vas pogled na ove fotografije uvjeri koliko je čudesna promjena kroz koju žena prolazi u trudnoći i tijekom poroda, a samim time i koliko je čudesan nastanak novoga života. Stoga, kako bi doula Monet rekla, od iznimnoga je značaja i svaki djelić mozaika, što se zove nastajanje života, te na njega treba gledati sa zahvalnošću.