Trudovi obično počinju sami od sebe, ali ponekad ih je potrebno potaknuti i to se naziva induciranim porodom.

Bebe obično dolaze na svijet između 37. i 42. tjedna trudnoće. Ali ako dijete kasni i prelazi termin dulje od 42 tjedna, posteljica možda više neće moći vršiti svoju funkciju i postoji opasnost za život bebe. U tom slučaju, bit će vam ponuđena indukcija između 41. i 42. tjedna trudnoće. Kašnjenje, poznato kao produljena trudnoća, najčešći je razlog za indukciju.

Indukcija će vam biti ponuđena ako ste trudni više od 34 tjedna i ako vam je počeo curiti vodenjak, a trudovi ne počinju.

- Ako trudnoća nije komplicirana, možda ćete se i vi i liječnik odlučiti na čekanje. Dok ne dođe trenutak poroda, liječnik će nadzirati vas i bebu,
- Ako vi ili vaša beba imate zdravstvenih problema
- Indukciju će vam preporučiti i ako imate zdravstvenih problema kao što su: dijabetes tipa 1 ili tipa 2, gestacijski dijabetes, preeklampsija i hipertenzija uzrokovana trudnoćom.

U slučaju da je beba okrenuta na zadak, važno je da porod napreduje postupno, pa se indukcija obično ne preporučuje. Umjesto toga, ako bude bilo kakvih problema tijekom poroda, bit će vam ponuđen hitni carski rez.

Kako potaknuti trudove
Shutterstock 

Kako se inducira trud?

Za induciranje trudova koriste se lijekovi koji djeluju poput prirodnih hormona i pokreću trudove. Jednom kada porođaj počne, trebao bi normalno napredovati, ali ponekad može potrajati 24 do 48 sati da dođe do porođaja.

Liječnik također može probušiti vodenjak ukoliko nije pukao.

Cilj bušenja vodenjaka (umjetna ruptura membrana ili amniotomija) je ubrzati i ojačati kontrakcije, a time skratiti vrijeme poroda, te vidjeti kakva je plodna voda. Membrane se buše kukastom iglom tijekom vaginalnog pregleda, pri čemu se amnionska tekućina izlijeva.

Smatra se da bušenje membrana oslobađa kemikalije i hormone koji stimuliraju kontrakcije.

Je li indukcija bolna?

Ne, sam proces indukcije nije bolan, ali možete osjetiti blagu nelagodu.

Inducirani trudovi mogu biti bolniji od prirodnih trudova, ali uvijek možete zatražiti neki od dozvoljneih analgetika za ublažavanje bolova.

Što ako indukcija ne pomaže?

Ako indukcija ne daje rezultate, liječnik će vam ponuditi drugu vrsta indukcije ili carski rez.

Kako da odlučim želim li indukciju?

Kako biste lakše odlučili, liječnik će vam dati više informacija o tome zašto vam ju nudi, kada, gdje i kako će se obaviti indukciju, hoćete li dobiti anagetike ili epiduralnu anesteziju, koji su rizici i koristi i koje su vam mogućnosti ako indukcija ne uspije. Ne bojte se postavljati pitanja i dajte si vremena razmisliti o svim mogućnostima prije nego što donesete odluku.