Ove su majke rodile u KBC-u Osijek i bile su voljne anonimno prepričati svoja iskustva s poroda u toj bolnici, a pošto mnoge buduće mame ne znaju koju bi bolnicu odabrale za porođaj, prenosimo vam njihova iskustva kako bi vam potencijalno pomogli u odabiru. Ranije smo isto napravili sa nekoliko zagrebačkih rodilišta i splitskim KBC-om.

Uzmite u obzir da je svačije iskustvo drugačije i da se nerijetko dogodilo da je jednoj rodilji u jednom rodilištu bilo grozno, a druga za isto ima samo riječi hvale. Odluka je na vama, a iskustva su različita, u ovom slučaju, ima ih i pozitivnih i negativnih. U bliskoj budućnosti ćemo vam prenositi i iskustva iz drugih rodilišta u Hrvatskoj.

Jedno što se možemo složiti nakon što smo pročitali na desetke priča mama koje su rodile u KBC Osijek, jest da ta bolnica ranije nije bila na dobrom glasu.

Pozitivna iskustva

Ova je mama rodila prošle godine u KBC Osijek i bila je u strahu zbog priča koje je čula, no nakon poroda je imala samo pohvale za svo osoblje, od TA, preko rađaone do odjela.

'Ako ste pristojne, normalne i slušate što vam govore, i oni će biti super prema vama. Opet bih izabrala Osijek zbog pozitivnog iskustva, a i ako se nešto zakomplicira, bolje je biti u većoj bolnici okružen iskusnim stručnjacima', rekla je jedna mama.

Druga mama imala je tri poroda u spomenutoj bolnici i kaže da je iskreno prije desetak godina 'bilo koma roditi tamo', ali također je napomenula kako sada ima samo reći hvale za bolnicu.

'Rodila sam krajem 3 mjeseca prošle godine i velikodušnije i ljubaznije ljude nisam nigdje vidjela i susrela. Gledano od prijema u bolnici, sestara ginekologije, babica i pedijatrija za bebe svi su bili predivni iako je bila grozna situacija s koronom. Meni je hrana bila super i obilna, beba je bila kraj mene stalno, žene koje su dojile imale su pomoć sestara u svakom trenutku, uvijek su bile na raspolaganju i nasmijane iako su radile po 24h', njeno je iskustvo s trećim porodom u KBC Osijek.

Treća mama je čak pet puta rodila u toj bolnici, a negativna iskustva nosi samo nakon tri prirodna poroda.

'S dva carska poroda su mi svi na 4. katu bili odlični i ljubazni, pomognu puno, odvezu bebe kad god ti zatražiš, preko noći da se naspavaš i odmoriš... Stvarno, na 4. katu su svi od sestre do doktora odlični i vrhunski', kazala je ova mama.

'Rodila u Osijeku 2016., hitnim carskim, doktorica Vranješ i dr. Muller. Svi su bili divni i pažljivi, sestre ljubazne, pomagale mi i sa izdajanjem i sve. I na neonatologiji isto. Puno su mi pomogli oko svega s obzirom da je bila prva beba, nedonošće, ja u strahu, sve su to prošli uz mene i baš sam im zahvalna na tome', dodala je druga mama.


Negativna iskustva

No, nisu sve mame bile iste sreće. Ova je u KBC Osijek nedavno rodila blizance i, kako kaže, doživjela je pravi pakao u rađaoni.

'Od tolikog vrijeđanja i omalovažavanja možeš samo plakati. Porod nije išao glatko, a ja ostavljena sama u rađaoni duže od sat i pol, iako sam ih molila da netko dođe, nikom nije palo na pamet. Više nikad, hvala', poručila je nezadovoljna majka.

Kako je roditi u KBC Osijek
Shutterstock 

'Osijek je užas od same zgrade, do kupaone i hrane. Jedan odjel s drugim ratuje kao da su u srednjoj školi, a ne odrasli ljudi na radnom mjestu. Jedna doktorica (podaci poznati redakciji) ne bi trebala biti u kontaktu s ljudima, a iako su ostale doktorice ljubaznije, nisam primjetila da su sposobnije. Jedino za sestre na 4. katu imam lijepe riječi, ostalo je sve katastrofa', dodala je druga mama.

S njih dvije slaže se i treća mama.

'Ja sam više od pola dana zvonila i molila da mi se dođe pokazati kako da s bebom. Prva beba, nikad s tako malom bebom nisam bila u doticaju... Da bi sestra nabrijana došla nakon više od 8 sati i vikala da šta zvonim, šta da mi pokaže onako podrugljivo... Hranu neću ni komenntirati, nakon poroda sam se samo molila da što prije odem od tamo', kazala je ova mama.

Četvrta mama ima toliko loše iskustvo u rađaoni da bi, kako kaže, jedino mrtva otišla opet tamo.

'Divlji zapad je majka za ovo osoblje u rađaoni. Bolje idite dalje', poručila je.

'Trebamo iskreno reći kakvo je stanje tamo, a stanje je već dugo vremena katastrofalno, sada u vrijeme Covida sigurno i gore. Dokle god se mi žene zadovoljavamo tako niskim standardima usluge, tamo se neće promijeniti ništa. Što se manje žena bude odlučilo za KBC Osijek, prije će im doći iz dupeta u glavu da bi trebali nešto promijeniti ili će ostati bez pacijentica', za kraj je zaključila još jedna majka iz ove priče.