Učestale upale uha često su povezane s anemijom i alergijama kod djeteta

Što je dijete manje, upala uha ozbiljnija je bolest. Uho je anatomski vrlo blizu usnoj šupljini i nosu pa tako svi uzročnici bolesti koji se nalaze u nosu ili usnoj šupljini mogu vrlo lako prijeći i na uho. Osim toga, uho je preko Eustahijeve cjevčice spojeno i s usnom šupljinom, te je i na taj način moguća lakša zaraza.



Anemija obično ide zajedno s upalom uha


Dijete koje često pati od infekcija gornjih dišnih putova često je slabokrvno, ima loš tek, a time i smanjenu otpornost organizma. Takva djeca gotovo uvijek uz upale ždrijela ili nosa imaju i upalu uha. Zato je bitno preventivno djelovati i spriječiti djetetovu anemiju. Ako je dijete već anemično, tada je tu bolest potrebno ozbiljno shvatiti i pošteno izliječiti. Roditelji, a nažalost i neki liječnici, podcjenjuju loše djelovanje anemije na sveukupno zdravstveno stanje djeteta.





Alegija kao uzrok upale


U današnje vrijeme sve je više alergija koje se očituju reakcijom u dišnim putovima - na sluznici nosa i ždrijela. Alergija dovodi do oticanja sluznice. Ako je natečena sluznica Eustahijeve cijevi, nastaje zastoj u prolazu zraka zbog čega uho nije dovoljno opskrbljeno kisikom i sklonije je infekciji. Znači, održavanjem prohodnosti nosa štiti se zdravlje uha.


Nažalost, svaka infekcija uha može (ali ne mora!) pridonijeti oštećenju sluha. Osobito gnojna upala uha, s gnojnim iscjetkom u slušnom kanalu, u velikom postotku uzrokuje oštećenje sluha. Gnojna upala uha često dovodi do perforacije (puknuća) bubnjića, a to je već važan preduvjet za trajno oštećenje sluha.






Zaključak


Radi sprečavanja čestih upala uha kontrolirajte moguću anemiju kod djeteta i preparatima željeza poboljšajte djetetovu krvnu sliku, a u slučaju da dijete ima problema s alergijama pokušajte održavati prohodnost nosa što će prozračivati uho i štititi njegovo zdravlje.


Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti


Foto: Thinkstock