Možda nekad pomislite: 'Moji roditelji će u potopunosti razmaziti moje dijete. Daju mu poslastice i igračke, a ponekad mu čak dopuštaju da preskoči poslijeponevno spavanje, što kasnije ja plaćam. Postoji je pristojan način da ih zamolim da prestanu?'

Da, bake i djedovi su oduvijek mazili svoje unuke, a razlog je prilično jednostavan - to ih čini sretnima. Vaši roditelji i roditelji vaše supruga zavšili su svoj težak posao odgajanja pa sada žele uživati u zabavnim dijelovima roditeljstva. Stoga, žele ugoditi i ne mogu odoljeti unuku kada moli kuglicu sladoleda, još jednu priču prije spavanja ili novu igračku.

Ipak, sva ta njihova velikodušnost će vas naposljetku skupo koštati jer oni ne moraju trpjeti posljedice grčeva od prejedanja šećernom vatom ili nagovarati dijete na spavanje kada je iskusilo čari kasnijeg odlaska na počinak.
Pa kako spriječiti baku i djeda da previše ne razmaze svoje unuče i natjerati ih da poštuju pravila na kojima ste tako dugo radili?
Evo kako:

Jednostavno ih zamoliti da prestanu, vjerojatno neće dati rezultate. Umjesto toga, pronađite mirno vrijeme za razgovor, po mogućnosti kad vaše dijete nije u sobi, i potrudite se da se osjete dijelom rješenja, a ne problema. Priznajte da shvaćate da vole ugađati svome unuku, ali morate postaviti nekoliko osnovnih pravila. Zatim zatražite njihovu pomoć. Na primjer, možete reći da je zubar primijetio karijes i svi zajedno morate smisliti dobar plan za bolju njegu zuba vašeg mališana što uključuje i redukciju slatkiša.

djevojčica jede slatkiše
Shutterstock 

Neke stvari jednostavno pustite. Ako, na primjer, vaša mama djetetu daje novac svaki put kada je posjeti, razmislite je li stvarno vrijedno dizati frku, pogotovo ako živi daleko i rijetko ga viđa. No kompromise ne treba raditi kada je u pitanju zdravlje i sigurnost. Ako smatrate da slatkiši ili hrana, koju serviraju bake i djedovi, nije dobra za zdravlje vašeg djeteta ili ne veruju u važnost autosjedalica, odmah se suprotstavite.

Objasnite djetetu da kod bake i djeda postoje različita pravila. Neka možete tolerirati, a neka ne. Čak i mala djeca mogu razumijeti da je kasno lijeganje ili obojeni slatkiši nešto što ne trebaju očekivati kod kuće.

Budite odlučni. Ako se vaši roditelji i dalje oglušuju na vaše zamolbe, zauzmite čvršći stav. Recite im da njihovo ponašanje uzrokuje kaos i da vam je nakon vikenda s njima, teško dovesti dijete u red.

Podsjetite ih da su i oni imali pravila kada su odgajali vas i da je sada vaš red da vi provodite svoja.