Postoji uvriježeno mišljenje da su baka i djed, ako žive dovoljno blizu, najbolja opcija za čuvanje vašeg mališana jer im to daje priliku da se generacijski povežu, a i ta vas usluga najčešće neće ništa koštati. Osim toga, i neka su istraživanja pokazala da su djeca koju čuvaju baka i/ili djed emocionalno zrelija i sigurnija od njihovih vršnjaka koji idu u vrtić. Stručnjaci, međutim, upozoravaju kako "baka servis“ ne funkcionira bez problema u svim obiteljima. Prije nekoliko godina u javnosti se vodila velika rasprava o tome što ako baka i djed odbiju čuvati unuke i imaju li na to pravo. S druge pak strane, nije isključeno da oni prihvate tu ulogu, a da vi kao roditelj nećete biti zadovoljni načinom na koji vaši roditelji, ili svekar i svekrva, odgajaju vaše dijete.

Ako k tome postoje još i

osobna neslaganja s roditeljima vašeg supruga ili supruge, ili

sjećanja na neke ne baš ugodne situacije iz vašeg djetinjstva,

nije čudno da neki parovi ne žele prepustiti odgajanje djece ni

vlastitim roditeljima.

Ponekad postoje stvarni sigurnosni, zdravstveni i emocionalni problemi koje treba riješiti prije no što bakama i djedovima povjerite djecu na čuvanje, pogotovo sada u doba pandemije. Evo što po tom pitanju savjetuju stručnjaci:

Postavite očekivanja

Mnogim ljudima njihovi su

roditelji autoritet pa im je teško nametnuti svoj stav. To je nešto

o čemu obje generacije moraju voditi računa kada djeca odlaze na

čuvanje bakama i djedovima.

Kada bi djecu povjerili na čuvanje babysitterici roditelji izbirljive djece ne bi puno dvojili o tome trebaju li napisati detaljne upute za čuvanje. Takve upute nerijetko uključuju i detaljan jelovnik. No, kada su u pitanju naši roditelji uvijek dvojimo je li to u redu. U redu je, tvrde stručnjaci. Dapače, vaša je obveza kao roditelja da pravila koja biste postavili babysitterici na isti način postavite bakama i djedovima, a oni će vam biti zahvalni na smjernicama i uputama jer su prošla desetljeća otkako su i sami bili roditelji male djece.

U većini slučajeva bake i djedovi daju najbolje od sebe kada brinu o unucima. No činjenica je da tzv. generacija milenijalaca svoju djecu odgaja drugačije no što su nas odgajali naši roditelji. Milenijalci znaju više o zdravoj prehrani i na drugačiji način gledaju na disciplinu. Ako postavite granice na početku, manja je vjerojatnost da ćete se kasnije morati sukobljavati s bakom i djedom oko odgoja unuka.

Neki bake i djedovi sigurno će se suprotstaviti vašim pravilima i za to će naći opravdanje u tome da su i sami bili roditelji. No tu morate biti čvrsti u obrani svojih stavova jer ste sada vi roditelji, a ne oni.

Pripremite se

Mame znaju da kad izlaze,

primjerice, u noćni izlazak s prijateljicama, moraju sve pripremiti

kao da su kod kuće, pa čak i ako tata ostaje s djecom. To vrijedi i

kad bake i djedovi čuvaju djecu.

Ponekad se ljudi zaborave pa ne razmišljaju o tome koje sve opasnosti vrebaju za djecu u njihovim domovima. I zato ste vi tu da pomognete svojim roditeljima da shvate da ne mogu, primjerice, ostavljati lijekove na kuhinjskom pultu jer bi ih djeca mogla zamijeniti s bombonima.

Također, možete se osigurati tako da sami isplanirate večeru za svoju djecu i ponesete sa sobom sve sastojke i recept, ako se ne slažete s odabirom hrane koju će baka i djed dati vašem mališanu. Možete otići i korak dalje pa do detalja isplanirati večer: pripremiti neki film, društvenu igru primjerenu djetetovoj dobi ili slikovnicu koju će mu baka ili djed pročitati prije spavanja.

Možete to izvesti tako da baka i djed pomisle da im činite uslugu time što ste unaprijed isplanirali kako će oni i unuci provesti dan ili večer. Uostalom, na taj način i svojoj djeci možete poslati poruku da ste vi i dalje ti koji donosite odluke, bez obzira na to što će oni vrijeme provesti kod bake i djeda.

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock