Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na svoje unuke!

 unuka s bakom i djedom u kuhinji

Djeca koju čuvaju bake i djedovi izložena su 30 posto većem riziku od razvoja pretilosti, pokazalo je istraživanje objavljeno nedavno u časopisu "Childhood Obesity“. Autori istraživanja, znanstvenici sa Sveučilišta Washington u St. Louisu, do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali 23 istraživanja koja su provedena u Americi i osam drugih zemalja (od Velike Britanije do Kine i Japana). Glavni autor istraživanja, docent Ruopeng An, komentirao je da su ga rezultati iznenadili najviše zato što su, bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako "slabi" na svoje unuke.

I svi oni, naravno, svojim unucima žele ugoditi onako kako najbolje znaju, a jedan je od načina je udovoljiti svemu što u prehrambenom smislu žele jesti njihovi unuci. Znanstvenici su svjesni da bake i djedovi to čine iz najboljih namjera, ne razmišljajući o posljedicama koje uključuju loše prehrambene navike, fizičku neaktivnost i lošu percepciju o tome što znači zdrav način života.

"Neke bake i djedovi tjeraju unuke da jedu veće i češće obroke, a često im nude slatkiše i prženu hranu kao način iskazivanja svoje ljubavi“, rekao je An te dodao kako u nekim kulturama bake i djedovi u znak svoje ljubavi djecu izuzimaju i od kućanskih poslova, što je također jedan od oblika tjelesne aktivnosti.

An

upozorava kako takav odnos prema hrani starijih generacija ima svoje korijene u

njihovoj mladosti.

"Mnoge bake i djedovi u djetinjstvu su iskusili ga i siromaštvo pa te traume mogu prenijeti i na svoje unuke, koji se, za razliku od njih, bore s pretjeranim porcijama hrane ", rekao je An.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u našoj je zemlji broj pretile djece, od sedamdesetih godina do danas, udeseterostručen.

Prema rezultatima Europske inicijative praćenja debljine u djece u Hrvatskoj je 2015. godine prekomjernu tjelesnu masu i debljinu imalo čak 35 posto djece u dobi od 8 godina što nas smješta u sam europski vrh. Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja HZJZ-a, upozorila je nedavno za naš portal kako preliminarni podaci istraživanja iz 2019. godine pokazuju da smo uspjeli zaustaviti trend rasta te da ta brojka ostaje stabilna, no ona je i dalje zabrinjavajuće visoka.  

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije