Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kako se postaviti kada bake i djedovi ugađaju unucima

Sajno je što vam roditelji uvijek mogu uskočiti za čuvanje djece, no smeta vam što previše ugađaju unucima. Doznajte zašto bake i djedovi ne bi trebali biti samo 'servis' (za čuvanje) i kako se postaviti

Prisutnost baka i djedova u životu svoje obitelji roditelji su skloni gledati uglavnom kroz praktičnu prizmu – koliko im mogu pomoći u čuvanju djece kada su ona bolesna ili kada imamo neke obaveze. Prvo opravdanje koje će ponuditi jest kako bake i djede imaju posve različit način odgoja od njih te da im previše povlađuju. Mnogi svjedoče kako se djeca vrate posve drugačija od djeda i baka jer im oni dopuste da se ponašaju kako žele, jedu što žele, ne moraju odspavati popodne… pa onda sve to traže i u svome domu. Sve to, posve razumljivo, izbezumljuje roditelje, koji ipak trebaju biti autoritet svojoj djeci i imati glavnu ulogu u njihovu odgoju. Ovako, čini se da baka i djed ruše sve ono što oni pokušavaju postići. No, kako je vrlo bitno da djeca i dalje imaju redovite kontakte i gaje bliskost s bakama i djedovima, potrebno je poraditi na tom odnosu i ukazati im ponekad da to što čine nije u redu (pa po cijenu i da se jako naljute), ali isto tako ne inzistirati na sitnicama. Treba im u nekim slučajevima malo i ‘progledati kroz prste’. Jer, djeca u druženju s roditeljima svojih roditelja puno toga dobivaju pa je veća šteta ako im to radi nekih principa potpuno uskratite, nego ako im oni, primjerice, daju da piju gazirane sokove ili puste da dugo gledaju televiziji. Podsjećamo na nekoliko dobrobiti koje djeca imaju od svojih djedova i baka i kako je taj odnos bitno njegovati.

Budite svjesni da su bake i djedovi, a ne tete u vrtiću i učiteljice ili pak vaša braća i sestre, najvažije osobe u životu svakoga djeteta. I stoga je njihova uloga važna i – nezamjenjiva. Oni će im pružiti ljubav i pažnju koja djeci trebaju te im često pomoći da lakše prebrode neke razvojne frustracije.

Djedovi i bake su osobe preko kojih djeca uče o tome kako je bitno živjeti kroz generacije i koji je pojam šire obitelji. Usto, bake i djedovi će više od roditelja pričati djeci o obiteljskoj tradiciji i prenositi je na njih i općenito imati više vremena pričati im priče i igrati se s njima.

Djedovi i bake također će prenijeti neke bon-ton manire koji danas više nisu tako zastupljeni, a dobrodošli su. Neka istraživanja pokazuju da su djeca u čijem su odrastanju sudjelovale bake i djede ljubaznija od djece koja nisu imala to iskustvo. Također, bake i djedovi su bitni zbog emocionalnog razvoja djeteta – pružit će mu, uz roditelje, najviše ljubavi te će mu pomoći da se, boraveći kod njih, osamostaljuje i ne bude toliko vezano uz mamu i tatu. Pored toga, bake i djede se bore za interese djeteta, a to pojačava djetetovu sigurnost.

Tekst: J.S.
Foto: Shutterstock

Najnovije