Redovito četkanje zubi ključno je za njegu zuba vaše bebice, ali tim dragocjenim biserčićima potrebno je puno više od pukog čišćenja kako bi ostali zdravi. Stoga, nudimo vam nekoliko savjeta kako da sačuvate zube vašeg mališana za cijeli život. Za zdravlje zuba iznimno je važan primjeren unos kalcija, fosfora, fluora i drugih minerala i vitamina (osobito vitamina C, koji je ključan za zdrave desni).

Često grickanje glavni je uzrok karijesa i može dovesti do erozije cakline jer hrana ostaje na zubima i slina je nema vremena očistiti.

U vrijeme međuobroka, poslužite svježe voće, hrskavo povrće i mliječne proizvode bogate kalcijem kako bi dijete dobilo kvalitetnu energiju, a njegovi zubi bili zaštićeni. Ograničite unos šećera što je više moguće, osobito rafiniranih šećera, kao i zaslađenih sokova koje bi u principu trebalo izbjegavati. Za utaživanje žeđi nema ničega zdravijeg od vode, a umjesto soka, djetetu ponudite svježe voće koje sadrži tijelu potrebna vlakna.

Što uzrokuje karijes kod beba?

Nisu samo slatke grickalice ili neredovito četkanje zubi glavni krivci za karijes. Postoji bakterija koja živi u ustima i lako se širi s roditelja na dijete (i između djece) putem sline. Bakterija, poznata kao Streptococcus mutans, hrani se šećerom i drugim ostacima hrane u ustima, proizvodeći kiseline koje razgrađuju kalcij u zubima i dovode do karijesa.

Znači, ako vi imate karijes, vjerojatno ćete bakterije prenijeti na svoje dijete. Smanjite rizik tako što ćete paziti da s bebom ne dijelite četkicu za zube, žlice i ne dopustite joj da stavlja prste u vaša usta. I pobrinite se da redovito četkate svoje zube i koristite zubni konac.

karijes bočice
Shutterstock 

Koristite šalicu umjesto boce

Vaša beba možda još uvijek želi svoju bočicu, ali probajte je naviknuti da pije iz šalice. Bojite se da će beba napraviti previše nereda pijući iz šalice? Isprobajte dječju šalicu s poklopcem koja je potpuno sigurna za korištenje. Ako bebi date bočicu ili dojku prije spavanja, operite joj zube tako što ćete gazom namočenom u toplu vodu obrisati ostatke mlijeka.

Iako dijete uživa u utjesi i i zadovoljstvu koje mu pruža njegova bočica, nemojte dopustiti da spava s njom jer čak i ako uživa, opasnost od karijesa je dovoljan razlog da ga odviknete od noćnog sisanja bočice. Što dulje čekate, bit će sve teže.