Sigurno ste dosad upoznati s terminom 'helikopter roditelji', odnosno roditeljima koji konstantno bdiju nad djecom te ih pokušavaju upozoriti na sve životne zamke. Postoje i tzv. 'ralica roditelji' koji nastoje ukloniti sve prepreke kako ih djeca nikad ne bi doživjela. Iako roditelji na taj način žele zaštititi svoje potomke, suočavanje s preprekama i neočekivanim okolnostima važan je dio njihova odrastanja.

U moru raznih tipova odgoja, posljednjih se godina ističu 'lokva roditelji' koji mališanima dopuštaju da sami kroje svoju sudbinu, odnosno dopuštaju im da skrenu s puta koji se dosad smatrao uobičajenim.

Dakle, 'lokva roditelji' daju djeci slobodu da sama biraju svoj put, promiču kreativnost i razmišljanje izvan okvira. Isto tako, autentičnost i vlastitu sreću cijene više od uspjeha i raznih titula.

Kako lokva roditelji odgajaju djecu

Nebitno im je hoće li im dijete odabrati posao na kojem će zarađivati šesteroznamenkaste iznose, već da su sretni i ispunjeni. Ne tjeraju ih na izvanškolske aktivnosti, već ih puštaju da ih sami odaberu ako to žele.

Pažljivo slušaju mališane i daju im niz izbora ovisno o onome što ih zanima, a ne na temelju popularnosti ili isplativnosti određenog hobija. 'Lokva roditelje' zanima kako njihova djeca tretiraju druge i jesu li ljubazna, pristojna i empatična, a ne školski uspjeh.

Djeca moraju naučiti kako se nositi s neuspjehom zato ih je važno pustiti da padaju, zaboravljaju važne zadatke i propuštaju prilike, a sve kako bi se suočili s prirodnim posljedicama takvog ponašanja. 'Lokva roditelji' pokušavaju djecu naučiti da drugi ljudi nisu konkurencija, već saveznici prema kojima je važno pokazati empatiju, poštovanje i ljubaznost. Ovaj tip odgoja jako je individualan pa pristup ovisi o pojedinoj obitelji.