Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO USPJEŠNO POLOŽITI ISPITE I ZAVRŠITI GODINU? Bivši studenti otkrivaju 7 jednostavnih, a učinkovitih trikova

Autor Roditelji.hr

Polaganje kolokvija i ispita može biti jako stresno razdoblje tijekom studiranja, a bivši studenti znaju nekoliko trikova kako taj stres lakše savladati

 Studenti otkrivaju 7 jednostavnih trikova kako položiti ispite Izvor: Shutterstock

Marijan i Josipa Klarić s portala Studentski poslovi navode kako odlazak na fakultet donosi neke promjene u odnosu na način pohađanja i polaganja predmeta u srednjoj školi. Pogledajte koje...

Posloži prioritete
Pri slaganju prioriteta polaganja ispita i kolokvija veliku ulogu imaju kolege s viših godina jer su oni prošli muke kroz koje ti trenutačno prolaziš. Posavjetuj se s kolegama koji su im kolegiji zadavali najviše problema te u koje su ispite morali uložiti najviše vremena kako bi ih uspješno položili. Kada si određuješ prioritete učenja, važno je i što sam primijetiš kod profesora. Neki od njih će cijeniti što si redovan na nastavi i javljaš se za riječ tijekom predavanja, dok će nekima biti bitno kako napišeš kolokvij ili ispit.

Oslobodi se distrakcija i napravi plan učenja
Netko od vas bolje pamti ujutro ili popodne i taj dio nemojte mijenjati. Najbolje si je odrediti određene vremenske intervale kada učite i intervale kada odmarate. Najbolje se uči tijekom prvih 30 do 45 minuta i nakon toga uzmete odmor od 5-10 minuta. Nakon nekoliko takvih ponavljanja uzmite si veću pauzu i odmorite. Možete uzeti pauzu od 60 minuta za ručak, tjelovježbu ili jednostavno prošetajte i oslobodite si misli gradiva koje vam je već satima u mislima.

Pronađi skripte
Iako ovaj savjet nije preporuka profesora, ovo definitivno je savjet bivših studenata. Iako neki od podataka u skripti mogu biti netočni, u većini slučajeva je sasvim dovoljna za polaganje kolegija. Brojni studenti sa starijih godina su nadopunjavali skripte s važnim činjenicama za polaganje kolegija.

 shutterstock_686320762.jpg
Nakon učenja uzmite pauzu i odmorite
Izvor: Shutterstock

Nemoj izbjegavati kolokvije
Kolokvij je ispit koji se polaže nakon što se obradi polovica gradiva predviđena za taj kolegij. Na nekim kolegijima ćete imati i više od dva kolokvija, većinom ako je gradivo kompleksnije. Ispiti su najčešće teži za polaganje od kolokvija, zato vam treba biti prioritet izlaziti na njih. Određeni fakulteti ne zahtijevaju usmeno polaganje ako se kolegij položi putem kolokvija što je dodatna prednost kolokvija. Najčešća praksa je da ukoliko si prošao prvi kolokvij, prolaziš i drugi, ali to definitivno nije pravilo zato se pripremi za drugi kolokvij na vrijeme.


Što trebaš znati o ispitnim rokovima?
Ako zbog nekog razloga ipak nisi uspio izaći na kolokvij ili ga nisi položio, ostaju ti ispitni rokovi koji su raspoređeni u nekoliko intervala tijekom godine na fakultetu. U većini slučajeva, dosta ranije prije ispitnih rokova ćeš znati točni datum i vrijeme održavanja ispita što ti olakšava učenje. Ali ako se dogodi da ne znaš točan datum, znaš u kojem mjesecu se oni održavaju. Zimski rok možete očekivati od kraja siječnja do kraja veljače, ljetni rok od polovice lipnja do polovice srpnja, a jesenski rok od kraja kolovoza pa do kraja rujna.

Nemoj izbjegavati konzultacije
Nakon svakog kolokvija/ispita, profesor će obavijestiti studente kada mogu doći pogledati svoj ispiti. Nemoj zaobilaziti uvide, posebno ako nisi položio ispit. Na uvidu imaš priliku pitati profesora za točan odgovor i samim time iz prve ruke saznati što se točno traži od tebe da bi položio ispit. Na taj način imaju dojam da si zainteresiran/a za kolegij i da ga u budućnosti želiš položiti. Ponekad je profesorima promaknuo tvoj točan odgovor i možda je baš to dovoljno da prođeš kolegij. I nemoj previše emocija pokazivati tijekom razgovora s njim, ponekad ćeš u nekim stvarima biti zakinut, ali to nije razlog za svađu i prepirke koje mogu dovesti do puno većih posljedica. Prvi dan na fakultetu čuli smo rečenicu: 'Fakultet ne završavaju pametni nego uporni'. I to je istina!

 shutterstock_150629666.jpg
Nemoj zaobilaziti uvide u ispit, osobito ako ga nisi položio
Izvor: Shutterstock


Izvor: Net.hr

Možda će vas zanimati

Najnovije