Prosječna dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj je prema nizu istraživanja 16 – 17 godina, piše HZJZ. Statistika je to koja bi mogla iznenaditi brojne roditelje, ali vaši tinejdžeri uskoro bi mogli stupiti u seksualne odnose. To nije tema koja bi trebala biti tabu u obitelji, no važno joj je pristupiti pametno. 

O tome je počela razmišljati zdravstvena i seksualna pedagoginja Ellen Friedrichs nakon poziva prijateljice.

'Nedavno me je nazvala prijateljica. Vidjela je poruke na telefonu svoje kćeri koje otkrivaju da se tinejdžerica spetljala s dečkom iz škole, a moja je prijateljica tražila savjeta', otkrila je pa dodala:

'U ovom slučaju, moja prijateljica je bila zabrinuta zbog nekoliko stvari. Bila je zabrinuta za fizičko i emocionalno iskustvo svoje kćeri. Brinula ju je činjenica da nikada prije nije čula za tog dječaka. I brinula se oko iznošenja tog problema budući da je potajno gledala u telefon svog djeteta.'

Friedrichs joj je savjetovala da treba prvo priznati kćeri da joj je njuškala po mobitelu.

'Djeca zaslužuju privatnost, ali ako roditelj želi zadržati povjerenje i otvorenu komunikaciju u budućnosti, ključno je priznati da su provjerili uređaj svog djeteta i pustiti ih da se ljute zbog kršenja granice', rekla je.

Zatim je istaknula da je važno odvojiti od činjenice od izmišljotina.

Što učiniti kad saznate da vaše dijete ima seks
Shutterstock 

Što navode statistike?

Unatoč onome što mnogi ljudi misle, tinejdžeri su općenito manje seksualno aktivni nego što su bili prije pandemije COVID-19. I imaju manje seksualnih nego kad su njihovi roditelji bili tinejdžeri.

Pad seksualne aktivnosti tinejdžera uočen je barem od 1990-ih. Posljednjih godina vidljivi su različiti čimbenici koji pridonose ovom trendu. Uspon tehnologije koja služi i kao zabava i kao društveni izlaz odigrao je značajnu ulogu. Osim toga, dugotrajni učinci karantena uzrokovanih virusom COVID-19 doveli su do ukupnog smanjenja osobnih interakcija među prijateljima. Ekonomski problemi također su se pojavili kao faktor, odgađajući mnoga ponašanja u ranoj odrasloj dobi (uključujući seks, polaganje vozačkog ispita, prvi posao i iseljavanje).

Isto tako, važno je naglasiti pozitivnu stvar u ovom trendu, a to je činjenica da je povećana svijest i obrazovanje o pitanjima pristanka i osobnih granica, koja sve više osnažuju tinejdžere da se odreknu seksualnih situacija koje nisu ugodne ili za koje se ne osjećaju pripremljeno.

Što učiniti kad saznate da vaše dijete ima seks
Shutterstock 

'Ta je svijest također rezultirala pomakom u onome što se u nekim zajednicama smatra prihvatljivim. Na primjer, tinejdžer kojeg podučavam nedavno mi je rekao da on i njegovi muški prijatelji ne piju na zabavama i da ne bi razmislili o vezi s djevojkom koja je bila', istaknula je Ellen Friedrichs.

Međutim, to ne mora uvijek biti istina. Također je važno da odrasli razumiju da dok seksualna intimnost može biti razvojno prikladno i pozitivno iskustvo za starije tinejdžere s brižnim partnerima, adolescenti se suočavaju s višestrukim preprekama u postizanju optimalnog seksualnog zdravlja.

To uključuje nedostatak pristupa vitalnim uslugama seksualnog zdravlja, nedostatak sveobuhvatnog nastavnog plana i programa o seksualnom zdravlju, stigma oko spolno prenosivih infekcija te njihove prevencija, testiranje i liječenje, ali i nedostatak potpore od povjerljive, brižne odrasle osobe, rekla je Jerrica Davis, viša menadžerica u Healthy Teen Network, čiji je cilj pružiti podršku mladim ljudima u područjima kao što su seksualno zdravlje, trudnoća i roditeljstvo.

8 grešaka u komunikaciji s tinejdžerima
Shutterstock U pubertetu se javlja ‘pobuna’ djece protiv dosadašnjih pravila i uloga

Kako biti odrasla osoba kojoj će se tinejdžeri povjeriti?

Neki bi roditelji mogli pogrešno pretpostaviti da su odrasla osoba od povjerenja kada je u pitanju seks. Ana Ramos, voditeljica organizacije pod nazivom Familia Sex Talks, upozorava roditelje da ne očekuju od svojih tinejdžera da pokrenu rasprave i naglašava potrebu za stalnim dijalogom.

'Ne očekujte da će vam tinejdžer prići i pitati vas o seksu. I ne očekujte da ćete jednom razgovarati i završiti', navodi Ramos.

Komunikacija ne mora uvijek doći u obliku razgovora.

'Možete im darovati knjige o seksu svom tinejdžeru i članke ili videozapise koji su primjereni dobi', rekla je Ramos.

Nešto novija ideja? Možete svojoj djeci slati poruke o tim temama, rekao je Ramos. Iako se većina nas dopisuje s tinejdžerima bez prestanka, ideja o dopisivanju putem poruka o nečem ozbiljnom može roditeljima biti odbojna. Ali ako je slanje poruka najbolji način da se povežete s tinejdžerom, to je puno bolja ideja nego da potpuno odustanete od razgovora.

Michelle Hope Slaybaugh iz Vijeća za seksualne informacije i obrazovanje SAD-a također smatra da odrasli moraju biti svjesni uloge koju tehnologija igra u seksualnim iskustvima mladih.

'Seksualna aktivnost ne događa se isključivo uživo, tako da morate razgovarati o kibernetičkoj sigurnosti. Neka od najnesigurnijih mjesta za malu djecu, kada je riječ o uznemiravanju, su online', rekla je Slaybaugh.

I odrasli bi trebali procijeniti okruženje koje stvaraju kod kuće. Razmislite jeste li ikada dali omalovažavajuće primjedbe o seksualno aktivnim tinejdžerima ili slučajno okrivili žrtvu seksualnog nasilja rekavši nešto poput: 'Pa, što su očekivali nakon XY situacije.'

I jeste li svom tinejdžeru jasno dali do znanja da podržavate LGBTQ+ mlade, uključujući, potencijalno, i svoje? Ton koji postavite uvelike utječe na to hoće li se vaše dijete osjećati sigurno i ugodno tražeći vašu podršku.

razgovor s tinejdžerima o seksu
Shutterstock Važno je da odvojite vrijeme za razgovor s tinejdžerom o seksualnosti

Što učiniti ako je vaše dijete spolno aktivno

Bez obzira započne li vaše dijete raspravu o seksu ili vi postanete svjesni situacije, vodite računa o tome kako pristupate razgovoru.

'Nemojte reagirati, ali razgovarajte', rekla je Mackenzie Piper, koja osmišljava i vodi treninge za Healthy Teen Network.

'Normalno je da kada roditelj prvi put sazna da je njihovo dijete seksualno aktivna, doživi jaku emocionalnu reakciju. Reakcije koje su ukorijenjene u strahu ili ljutnji, međutim, nisu recept za produktivne, sigurne razgovore ili razgovore koji grade povjerenje', dodala je.

Također, roditelji mogu raditi na stvaranju atmosfere dobrodošlice za tinejdžere da provode vrijeme sa svojim partnerima kod kuće. To vam može pomoći da pripazite na svoje dijete i odličan je način da upoznate ljude u njihovom životu. Ako je moguće, razmislite o tome da se obratite roditeljima ili skrbnicima partnera vašeg tinejdžera kako biste razgovarali o vašem stavu o stvarima kao što su spavanje, vremenska ograničenja i osnovna pravila.

Isto tako, trebali biste pripaziti na zabrinjavajuća ponašanja u romantičnoj vezi vašeg djeteta, ako ga/ju partner traži uvijek upaljenu lokaciju, ograničava druženja ili očekuje pristup mobitelu. Takva ponašanja se lako mogu normalizirati, ali su upozoravajući znakovi nezdravih odnosa.

Roditelji bi trebali razmišljati i praktično. Ako mlada osoba ima seksualne odnose koji mogu dovesti do trudnoće ili spolno-prenosive bolesti, možda će trebati vašu podršku za pristup stvarima kao što su kontracepcijske pilule, kondomi ili zakazivanje termina kod ginekologa/urologa.

U idealnom slučaju, odrasli i tinejdžeri bi razgovarali o seksualnom zdravlju mnogo prije nego što mlada osoba postane seksualno aktivna.