Važne prekretnice u djetetovom životu znak su rasta njegove neovisnosti, a iako ih mnogi roditelji očekuju u točno određenoj dobi, one se događaju tek kada je dijete zaista spremno. Stručnjaci savjetuju da djecu ne požurujete u ostvarenju tih ciljeva već da promatrate njihov interes i spremnost.

Prelazak na krutu hranu

Uvođenje dohranene preporučuje se prije šestog mjeseca jer do tada bebin probavni sustav nije dovoljno razvijen. Neki od razvojnih znakova koji govore da je beba spremna su i uspravno držanje glave te pomicanje glave u obje strane, zatim otvaranje usta kad se nudi hrana i samostalno sjedenje te naginjanje prema naprijed.

Ako dijete može uhvatiti predmet i staviti ga usta, onda će se snalaziti i s hranom u rukama ili žlicom. Ako vas zainteresirano promatra dok jedete i želi sudjelovati, spremno je za dohranu.

Učenje na zahod

Većina je djece spremna za učenje na zahod negdje između 18 mjeseci i 4 godine. Najčešće je to oko druge i treće godine no pravo vrijeme zna samo vaše dijete. Skidanje s pelena nikako ne biste trebali raditi zato što vi smatrate da je vrijeme za to.

Neki od znakova spremnosti su suha pelena barem dva sata, djetetovo upozorenje kada treba ići na zahod, prigovaranje što je pelena mokra jer mu se ne sviđa taj osjećaj te sposobnost da samostalno spušta i podiže hlače te sjedne na zahod.

dijete na kahlici
Shutterstock 

Prestanak popodnevnog spavanja

Većinom sva djeca prestaju s popodnevnim spavanjem prije škole, negdje između treće i šeste godine. Neki roditelji spavanje izbace kao pripremu za vrtić, a umjesto spavanja uvedu tiho vrijeme za odmor.
Ako dijete ne pokazuje znakove umora u danu, aktivno je i zaigrano, vjerojatno mu ne treba popodnevni san.

Spavanje u većem krevetu ili svojoj sobi

Većina djece iz krevetića u dječji krevet prelazi oko treće godine. Ako se dijete stalno penje i pokušava izaći iz krevetića ili ako mu je madrac postao premalen, vrijeme je za novi krevet.

Dijete će lakše prihvatiti krevet koji se nalazi u vašoj sobi, ali odlazak u vlastitu sobu možete ubrzati tako što ćete s djetetom provoditi vrijeme u toj sobi, opremiti je za igru i s djetetom se maziti prije spavanja. Ne preporučuje se ovu tranziciju provoditi za vrijeme dolaska nove bebe, pišu stručnjaci za Today’s Parent.