Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŠ MALIŠAN VIŠE NE ŽELI SPAVATI POPODNE? Neki roditelji kunu se u taktiku 'tihog vremena', evo o čemu je riječ

Autor Sunčica Got

I roditelji i djeca trebaju pauzu i mir u jednom dijelu dana.

 popodnevni odmor Izvor: Shutterstock

Mnogim je roditeljima upravo vrijeme djetetova dnevnog spavanja, vrijeme za odmor, posao ili neku zabavnu aktivnost. Ipak, neka djeca ranije počinju pokazivati znakove da su prerasli dnevni spavanac. Ako vam je potreban sat mira u danu, mnogim se roditeljima kao dobra opcija pokazalo uvođenje takozvanog ‘tihog vremena’. O čemu je zapravo riječ?

Potrebno je vrijeme za prilagodbu

Već oko druge godine neka djeca više nemaju potrebu za dnevnim spavanjem. Znakovi koji ukazuju na to su odbijanje spavanja u vrijeme u koje su ranije odlazili na dnevno spavanje ili dugo popodnevno spavanje koje djeci onda otežava odlazak na spavanje navečer.

Ipak, i djeci i odraslima treba dnevni odmor i važno je da im to i objasnite, svaki dan iznova ako je potrebno, savjetuju roditelji za Today’s Parent.

Prelazak s dnevnog spavanja na ‘tiho vrijeme’ može biti izazovno i potrebno je vrijeme i strpljenje da tako malo dijete prihvati novi ritam i aktivnosti koje ne uključuju mamu i tatu. Očekujte da će vam za to trebati minimalno nekoliko tjedana.

 dijete u svojoj sobi Izvor: Shutterstock

Aktivnosti za koju dijete ne treba vašu pomoć

‘Tiho vrijeme’ ili vrijeme za odmor može se odvijati na nekoliko načina, a vi ćete pronaći onaj koji najbolje odgovara vašoj obitelji. Dijete može u istoj prostoriji kao i vi, ali da se svatko bavi svojim aktivnostima i da ne komunicirate, osim u nuždi.

Ako je dijete u svojoj sobi ili drugoj prostoriji, pobrinite se da je prostorija sigurna i da si dijete ne može slučajno nauditi. Pripremite mu igračke i aktivnosti s kojima se može potpuno samostalno baviti. Ako treba, obavite i pripremu kako biste mu olakšali, jer inače će vas tražiti pomoć za vrijeme odmora.

Tiho vrijeme možete započeti pričanjem priče jer priče djecu asociraju na spavanje ili stišavanje. Djeci možete pustiti i audio priču koja će ga smiriti i zabaviti. Budući da mlađa djeca ne razumiju koncept vremena, možete nabaviti neki pješčani sat ili djetetu pokazati na pravom satu gdje će doći kazaljka kad vrijeme za odmor završi.

Možda će vas zanimati

Najnovije