Učenje na zahod mnogim je roditeljima izvor stresa jer se opterećuju vremenom u kojem bi dijete trebalo biti spremno za skidanje s pelena, brine ih nered koji će učenje na zahod uzrokovati, a povrh svega činjenica da je riječ o situaciji u kojoj je sva kontrola u rukama djeteta i jedino što mogu napraviti je, na najbolji ih način podržati u ovoj velikoj promjeni. Montessori pedagozi savjetuju kojim rečenicama možemo osnažiti dijete na njihovom putu od pelena do zahoda.

Pelena ti je mokra. Idemo je promijeniti

Učenje svjesnosti o vlastitom tijelu kreće već od rođenja jer u prvim mjesecima bebina života, velik dio vremena provodimo mijenjajući joj pelene. To je odlična prilika da pomognete djetetu u osvješćivanju da je mokro nakon obavljanja nužde i da će se nakon mijenjanja pelene osjećati čisto i ugodno, piše Christina Clemer za Motherly.
Montessori pedagozi ističu kako je važno izbjegavati negativan jezik ili izraze lica za vrijeme mijenjanja pelena. Govoriti da pelena smrdi ili je odvratna, nije dobro jer može utjecati na djetetov kasniji doživljaj obavljanja nužde.
Djetetu objašnjavajte što radite i uključite ga što je više moguće u proces. Stariju djecu možete zamoliti da sama podignu noge kako biste lakše stavili pelenu ili da vam pridrže čistu pelenu dok ih brišete.

Gle kako čvrsto stojiš na nogama. Možemo i ovako promijeniti pelenu

Čim dijete krene stajati na nogama, samostalno ili uz vašu podršku, Montessori pedagozi predlažu da pelene krenete mijenjati dok dijete stoji na nogama. Stanite pored kauča ili stolice za koju se može pridržavati dok mu je mijenjate.

Ako ste do sada pelene mijenjali u dnevnom boravku ili sobi, ovo je idealno vrijeme da se prebacite u zahod kako bi dijete počelo povezivati mijenjanje pelena i obavljanje nužde sa zahodom.

Molim te, spusti svoje hlače!

Kad dijete krene samostalno stajati, možete ga motivirati na samostalno odijevanje. Ova je vještina iznimno važna za učenje na zahod jer mu omogućava da se brzo skine i pripremi na vrijeme.

Neka u fazi učenja, dijete ima elastične i rastezljive hlače koje se lako mogu obući i skinuti. Ovaj će proces zahtijevati nešto više vremena i strpljenja pa je dobro početi što ranije s vježbanjem oblačenja i svlačenja.

Želiš li sjesti na zahod?

Montessori pristup nalaže da dijete možemo pitati želi li sjesti na zahod, čim nauči kako samostalno sjesti i spustiti se s povišenog objekta.

Čak i ako će na početku odbijati, uvijek mu možemo usputno ponuditi tu opciju, za vrijeme mijenjanja pelena. Ponekad će dijete samo sjediti nekoliko sekundi i neće obaviti nužnu, no to je dobar način da se navikne na ideju korištenja zahoda i da mu s vremenom postane ugodnije.

Ne postoji univerzalna dob u kojoj djeca uče koristiti zahod. Najčešće je to između 12 i 18 mjeseci no nisu sva djeca u toj dobi spremna. Iskoristite to vrijeme za istraživanje i postepeno navikavanje.

Vrijeme je za ići na zahod

Kako djetetov interes i shvaćanje upotrebe zahoda bude raslo, možete spomenuto pitanje pretvoriti u izjavu – vrijeme je za zahod. Iako dijete nikada ne trebate prisiljavati da sjedi na zahodu, ovom mu rečenicom dajete do znanja da zahod više nije samo opcija za istraživanje već nešto što se očekuje da napravi.

Pokušajte predvidjeti kad je djetetovo vrijeme za zahod pa ga tada podsjetiti. Nakon buđenja, prije spavanja ili nakon jela.
Ako dijete odbija, ponudite mu izbor da može otići na zahod sada ili nakon što završi ono što trenutno radi.
Možete pokušati komentirati njegovo odbijanje:
Vidim da sada nisi spreman. Vratit ću se za pet minuta pa ćemo onda pokušati.

Piškio/la si na zahodu, kao mama i tata

U Montessori pristuu ne koriste se kazne, nagrade ni velike pohvale. Previše hvaljenja može stvoriti pritisak i averziju kod djeteta.

Odvikavanje od pelena po Montessori metodi
Shutterstock 

Komentirajte činjenice, naglasite ako je dijete uspjelo, ali bez previše pompe kako ne bi pomislilo da ste emotivno vezani za njegov uspjeh ili neuspjeh. Prikazujte odlazak na zahod kao uobičajenu naviku i kao nešto što činite i vi, svakog dana.

Spreman si za gaćice

U Montessoriju je važno pratiti dijete i njegovu spremnost pa to vrijedi i za skidanje s pelena. Umjesto fokusa na dob u kojoj bi „trebalo skinuti pelenu“, radije pratite znakove djetetove spremnosti, a to su:

1. Pelena koja ostaje suha dulje vremena
2. Sposobnost da dijete samo skine i obuće hlače
3. Zanimanje za zahod
4. Dijete vam govori kad mu treba promijeniti pelenu
5. Uspješno obavlja nuždu na zahodu kad pokuša

Kad primijetite da je dijete spremno, savjetuje se da odmah u potpunosti maknete pelene i prijeđete na gaćice jer može biti zbunjujuće ako doma ne nosi pelene, a vani još uvijek nosi.
Prvih nekoliko dana ostanite kući i podsjećajte dijete svakih 30 do 45 minuta da ode na zahod. Najbolje je iskoristiti vikend ili praznike za ovu veliku promjenu.

Gaćice ti izgledaju mokro. Vrijeme je za presvlačenje

Čak i kad dijete uspješno prijeđe iz pelena u gaćice, neće svaki put uspjeti doći na vrijeme do zahoda. Važno je da tada ne pokazujete znakove gađenja ili živciranja jer se nezgoda dogodila već da mirno iznesete činjenice te kažete da slijedi presvlačenje.

Uključite dijete u proces čišćenja. Dajte mu ručnik ili krpu s kojom će vam pomoći obrisati pod, a onda mu predložite da odabere nove gaćice za presvući se.