Istraživanje je pokazalo da djeca koja se potpuno nesamostalno hrane imaju povećane šanse za razvoj pretilosti u kasnijoj dobi i to dva puta više nego bebe koje samostalno jedu krutu hranu. Metoda beba vođa dohrane postala je izuzetno popularno u posljednjem desetljeću, a osim što brže osamostaljuje djecu, ima niz benefita za njihov razvoj te im pomaže da razviju zdrav osjećaj kontrole nad svojim tijelom.


BVD metoda bebama daje dozu neovisnosti

Iako metoda beba vođa dohrane (BVD) nekim roditeljima izgleda prilično neuredno, mnogi koji su je isprobali tvrde kako je pomogla njihovoj djeci u privikavanju na različite strukture, okuse i namirnice te da je bebama dala određenu razinu neovisnosti u jelu i time obiteljske obroke učinila manje stresnima, piše BellyBelly.

Profesorica Amy Brown, autorica knjige Why Starting Solids Matters, smatra kako neki roditelji nesvjesno prekomjerno hrane svoju djecu. U svojoj je knjizi objavila istraživanje povezanosti metoda hranjenja, prehrambenih navika te kilaže na tristotinjak beba koje su započele s dohranom između 6 i 12 mjeseci.

Nakon godinu dana, sva su djeca izvagana i analizirane su njihove navike jedenja. Utvrđeno je da bebe koje se hrane metodom beba vođa dohrane mogu osjetiti kada su site i prestati jesti u tom trenutku, za razliku od beba koje se hrani žlicom.

shutterstock_453476068.jpg
Shutterstock 

Djecu ne treba forsirati da pojedu sve

Profesorica upozorava kako forsiranje djece da dovrše obrok, iako su već site, može imati dugoročne posljedice. Kad se prejedaju, mala djeca uče ignorirati znakove sitosti koje im tijelo šalje što može postaviti temelje za probleme s prehranom u budućnosti.

Bebe koje jedu samostalno imaju bolju kontrolu nad svojim tijelom i ona im dozvoljava da biraju što će s tanjura pojesti i koliko će pojesti.

Dokle god im nudimo raznoliku hranu za svaki obrok, na njima je da biraju i u procesu dohrane uče slušati svoje potrebe te ih poštovati. Iako se u početku ovakvog načina dohrane može činiti da se beba više igra s hranom nego što jede, to je normalna i prolazna faza nakon koje uglavnom slijedi period prihvaćanja i svjesnog jedenja.