Iako izgleda kao prilično intuitivan čin, brisanje stražnjice djeci nije prioritet i nakon obavljanja nužde uglavnom se jedva čekaju vratiti igri i drugim aktivnostima. Nekoj je djeci pomisao na brisanje stražnjice gadljivo pa će njima trebati nešto više vremena da se naviknu. Ipak, važno je da se djeca nauče pravilno obrisati nakon nužde kako bi spriječila niz potencijalnih infekcija. Parent’s Today piše kako im možete pomoći.

Napravite listu zahodskih zadataka

Možda će vam se činiti smiješnim, ali djeca su vizualni tipovi i ako im na vidljivom mjestu, u zahodu ostavite simpatični popis sa simbolima radnji koje trebaju napraviti kad idu na zahod, manje su šanse da će nešto preskočiti, a najčešće preskaču brisanje nakon nužde te pranje ruku.

dijete na kahlici
Shutterstock 

Koliko papira je dovoljno

Još jedna stvar koju odrasli čine intuitivno, a djeca tek trebaju naučiti je količina papira koja je dovoljna za brisanje. Djeca često znaju uzeti previše papira, a ni premalo nije dobro jer će završiti s prljavim prstima. Djeci možete predložiti da iskidaju četiri papirića, stave ih jedan preko drugoga i brišu se uvijek od sprijeda prema nazad.

Vježbanje s namazom

Kako bi dijete dobilo bolji dojam što točno treba raditi, brisanje možete vježbati tako što ćete na papirnati tanjur namazati malo čokoladnog ili nekog drugog namaza te dati djetetu papir da vježba pokrete brisanja i da dobije uvid u to koliko mu je papira potrebno i kojom jačinom treba brisati.