Kad bi se jedan tipični todler našao pred švedskim stolom, u svoj bi tanjur zasigurno stavio pohanu piletinu, hrenovke, tjesteninu sa sirom, pomfrit ili neki voćni jogurt. Rijetki su oni koji bi posegnuli za zelenim, gorkastim povrćem, a znanstvenici vjeruju da je za takve preferencije odgovorna evolucija.

Utjecaj evolucije je velik

Istraživanja su pokazala da djeca imaju biološku predispoziciju za preferiranje slatkih okusa, čak i prije rođenja. Šećer je jednostavna forma energije koju djeca u razvoju trebaju, a budući da je majčino mlijeko slatkastog okusa, riječ je o okusu kojem su bebe najizloženije. Djeca i nakon dojenačke faze preferiraju slatke okuse što objašnjava njihovu sklonost slatkim sokovima i zaslađenim jogurtima.

Ipak, mnogi todleri preferiraju slanu hranu poput sira, pilećih pohanaca pa čak i hrenovki. Dokazano je da djeca preferiraju slanija jela od odraslih za što je također odgovorna evolucija jer djeca trebaju minerale za funkcioniranje.

Evolucija nam može objasniti i zašto neka djeca odbijaju jesti povrće, posebno zeleno lisnato povrće koje je nešto gorče od ostalog. U prirodi su gorke namirnice često bile otrovne pa nam je njihovo izbjegavanje omogućilo preživljavanje.

beba jede bananu
Shutterstock 

Boja i tekstura igraju važnu ulogu

Okus nije jedini faktor koji utječe na djetetove preferencije. Tekstura i boja igraju veliku ulogu u odabiru hrane. Djeca prirodno pokazuju strah od nove hrane i nepoznatih struktura, što također vuče korijene iz evolucije i straha od trovanja.

Možda će vaše dijete voljeti jogurt s pasiranim voćem, ali onaj s komadićima neće htjeti jesti. Nekoj će djeci smetati sluzava ili pretjerano hrskava hrana. Baš su zato procesuirani komadi mesa poput hrenovki i pilećih nuggetsa djeci primamljivi jer imaju glatku i jednostavnu strukturu, za razliku od domaćih komada mesa.

Neka djeca preferiraju bijelu i svijetlu hranu kao što su riža, tjestenina ili kruh jer ih percipiraju kao sigurnu hranu.

beba vođa dohrane
Shutterstock 

Izložite dijete različitim okusima

Iako biologija postavlja temelje u preferencijama okusa, naš pristup djetetovoj dohrani i prehrani igra važnu ulogu u njegovim budućim navikama. Važno je da djecu od početka izlažemo različitim okusima, strukturama i bojama na tanjuru.

Umjesto da djecu tjerate na isprobavanje novih okusa, radije ih uključite u nabavku namirnica i pripremu jela. Razgovarajte o hrani, uključite je u djetetovu igru i ne imenujte hranu kao zdravu ili nezdravu.

Ako vaše dijete obožava pomfrit, možete mu ponuditi batat ili tikvicu u obliku pomfrita jer te namirnice imaju sličnu strukturu pa će vjerojatno na njih dobro reagirati, piše Apparently.