Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREMANJE DJEČJE SOBE: Roditelji najčešće čine ovih 6 pogrešaka prilikom uređenja, evo kako ih izbjeći

Autor Jelena Pervan

Uređenju prve dječje sobe i roditelji i djeca pristupaju s uzbuđenjem pa nije čudo što se ponekad zanesu i pretjeraju.

 Djevojčica slika u sobi.jpg Izvor: Shuterstock

Dječje sobe mogu biti komplicirane za urediti, iako se tako ne čini na prvu. Razlog tome su specifični dječji interesi koji se često mijenjaju pa dječju sobu zasigurno ne možete uređivati jednako kao i ostale prostorije u kući. Raki Wright, urednica portala Outside of the box Mom savjetuje kako izbjeći najčešće greške u opremanju dječje sobe.

Ne razmišljate o krevetu

Krevet zauzima velik dio sobe, a ako imate više djece, više kreveta znači manje prostora za igru. Kreveti na kat idealno su rješenje za male sobe s više djece, a neki od njih imaju i varijantu izvlačenja trećeg kreveta iz ladice pa je ušteda prostora zagarantirana.
Čak i ako imate jedno dijete, vjerojatno će mu prijatelji ili rođaci ponekad doći na prespavanac pa će vam dodatni krevet dobro doći.

Pretjerujete s tematskom dekoracijom

Dobro razmislite kada krenete u tematsko opremanje sobe jer djetetov se ukus mijenja brže nego što mislimo i neko će vrijeme željeti posteljinu, lampu, tepih i zavjese na jednoroge dok će ih, možda već za nekoliko mjeseci, prerasti.
Radije birajte neutralnije uređenje koje djetetu ostavlja prostora da nadopunjuju izgled sobe s detaljima koji se lako mogu mijenjati, kako se mijenjaju i djetetovi interesi.

Ne vodite računa o kvaliteti madraca

Odrasli nerijetko puno vremena provedu birajući adekvatan madrac i jastuke, zaboravljajući ponekad da za djecu treba činiti isto kako bi se mogli kvalitetno naspavati.

Madrac je najbolje birati prema pozi u kojoj dijete najčešće spava. Ako vole spavati na strani, trebat će im mekši madrac koji će zagrliti njihovo tijelo, ali kralježnicu držati u pravom položaju. Ako spavaju na trbuhu, trebat će im tvrđi madrac, a madrac srednje tvrdoće najbolje će odgovarati djeci koja spavaju na leđima.

 igranje u sobi Izvor: Shutterstock

Ne ostavljate im prostor za kreativnost

Ako sve zidove zatvorite ormarima, slikama i policama, ne ostavljate prostora da se dijete izrazi. Neki roditelji ne dozvoljavaju šaranje po zidovima, ali u tom slučaju dijete može lijepiti svoje crteže na zid ili postere koji mu se sviđaju. Jedan dio zida možete obojiti u posebnu boju koja podsjeća na školsku ploču i po kojoj se može crtati kredama i brisati.

Ne pazite na sigurnost

Izbjegavajte namještaj s oštrim rubovima, posebno ako imate malo dijete. Vodite računa da je tepih redovno usisavan kako bi se iz njega uklonili sve sitne igračke koje dijete potencijalno može progutati.

Pazite da djetetov krevet ima zaštitu na rubovima kako dijete noću ne bi palo na pod. Pobrinite se da se soba može dovoljno zamračiti i da svjetlost ne ulazi kada je vrijeme za spavanje. Svjetlost tijelu daje signal da je vani dan i da treba ostati budno.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije