Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILA ZA BEBINU VOŽNJU U KOLICIMA: Kad je dijete spremno prijeći iz košare u sjedalicu, a kad može sjediti u kolicima?

Autor Sanja Matasić

Dođe trenutak kada bebu možete preseliti iz košare u sjedalicu i iz sjedalice samo u kolica. Evo smjernica kako prepoznati da je vrijeme za promjenu.

 mama s bebom u kolicima Izvor: Shutterstock

Većina novih kolica dolazi s brojnim dodacima pa su roditelji često nesigurni kada je beba spremna za promjenu. Ravna košara ili sjedalica, kada se koji dio koristi? Ne brinite, imamo objašnjenje.

Do tri mjeseca beba treba biti na ravnome

Novorođenčad će se prvo voziti u ravnim košarama jer je važno da leže na potpuno ravnoj podlozi, ali je važno i da košara ima strane kako bi ih zaštitila od kotrljana i vremenskih uvjeta. Međutim, neke bebe, posebno one koje su od rođenja malo veće, vrlo brzo mogu izgledati kao da im je košara mala i da su spremne za sljedeću fazu. No važno je da tranzicija ne bude prije nego što je beba razvojno zrela za nju.

Preporuka je pedijatara da bebe trebaju ležati u ravnoj košari prva tri mjeseca svoga života. Zapravo, iskusniji roditelji znaju da dijete ne može sjediti s osloncemprije navršenih 6 mjeseci pa ako ih odlučite prebaciti u kolica bez košare, dobro je da budu podesiva i da se mogu staviti u ravan ležeći položaj te da imaju međufaze do uspravnog sjedećeg položaja i sigurnosno remenje.

Bebe u prosjeku počinju sjediti oko 7. do 8. mjeseca života, a puzati nakon 8. mjeseca života pa bi vam to trebao biti orijentir za kolica koja nemaju sjedalicu. Dok dijete nema dovoljno razvijene gornje mišiće trupa da se samostalno može okretati, podizati i zadržati se u sjedećem položaju, dobro je da ima siguran oslonac.

U skladu s motoričkim razvojem

Kada donosite odluku o tome kada se dijete u kolicima može voziti u sjedećem položaju, uzmite u obzir pedijatrijske preporuke o sjedenju beba:

  • Bebe mlađe od 5 mjeseci mogu sjediti u roditeljskom krilu, ali samo nakratko, i to tako da ga roditelj pridržava.
  • Nakon 5. mjeseca života, dijete može sjediti neko duže vrijeme na krilu roditelja, također uz njegovo pridržavanje.
  • Nakon 6. mjeseca života, ako dijete samostalno sjedi, često će se samo naginjati naprije i davati si oslonac svojim ručicama.
  • Nakon 7. mjeseca života, dijete napokon može samostalno sjediti.

Stoga, logika nalaže, da beba može sjediti uspravno u kolicima tek nakon navršenog 7. mjeseca života pa je tada vrijeme da iz kolica maknete sjedalicu, a košaru možete iz upotrebe maknuti između bebina 3. i 4. mjeseca života, ovisno o njezinu motoričkom razvoju

Takozvana 'kišobran' kolica preporučuju se nakon navršene 1. godine života.

 beba hoda Izvor: Shutterstock

Većina kolica ima mogućnost da se sjedeći dio okreće na obje strane, pa je preporuka da dokle god dijete nije samostalno i motorički stabilno, a to je od 10. mjeseca života, sjedalica neka bude okrenuta prema vama.   

Kada dijete treba prestati koristiti kolica?

Ne postoje utvrđene smjernice kada je pravo vreme da dijete prestane koristiti kolica jer je to obično odluka roditelja. Ovisi o trenutnim okolnostima i sposobnosti djeteta da se samostalno kreće. No većina pedijatara se slaže da bi se dijete nakon 3. godine života trebalo samostalno kretati, bez korištenja kolica.

Možda će vas zanimati

Najnovije